Leonique van Tol, Linda Verdiesen en Simone van Loon waren voorheen werkzaam in het bedrijfsleven en toen al bezig met de menselijke kant van organisaties. Zonder dat ze elkaar kenden maakten ze zo’n 10 jaar geleden eenzelfde ervaring mee in de paardenbak. Vanuit deze ervaring is Bureau van Betekenis ontstaan, een trainingsbureau dat organisaties helpt bij het ontwikkelen van talent en leiderschap door de natuurlijke interactie met paarden.

Hoe is het idee ontstaan om paarden te gebruiken voor doeleinden als training en coaching?

Leonique: “Ik had destijds net een nieuw paard en onze samenwerking liep een beetje vast. Toen ging ik een training volgen om het gedrag van het paard te veranderen. Dit paard heeft mij toen heel duidelijk gemaakt wat míjn aandeel in de samenwerking was, en welke overtuigingen mij tegenhielden in mijn leiderschap. Toen ik daar een slag in maakte kwam onze samenwerking van de grond.
Deze intense ervaring gaf me de inspiratie om dit ook toe te passen in mijn dagelijkse werkpraktijk als adviseur HRM bij een consultancybureau. Ik werd hierdoor effectiever en kon meer uit mijn samenwerking halen. Daar werd het idee geboren om paarden te gebruiken voor doeleinden als training en coaching. Want als dit zo’n impact kon maken op mij, en als een paard zo goed kan aanvoelen waar de crux zit, waarom zet ik dat dan niet in voor anderen? Voormalig accountant Linda en psycholoog Simone deden eenzelfde ervaring op en hadden ook het lef om de methodiek verder te ontwikkelen en te integreren in hun werk. 5 jaar later kwamen we elkaar tegen en dat leidde tot onze samenwerking.”

Hoe helpen paarden met het ontwikkelen van zowel talent als leiderschap?

“Paarden zijn een katalysator in het leerproces: de interactie met het paard maakt in korte tijd zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar wat er werkelijk speelt. Paarden geven zuivere feedback zonder oordeel en dat maakt ze waardevolle partners in het leerproces. Daarnaast kun je meteen experimenteren met hoe het anders kan. Anders dan werken vanuit theorieën zijn sessies met een paard erg persoonlijk en dagen je uit jouw talent of leiderschap op een zo authentiek mogelijke manier tot uiting te brengen. Die persoonlijke leerervaring maakt dat het blijvende impact heeft en goed toe te passen is in het dagelijks leven.”

Wat houdt het BvB-leermodel in?

“Als wij een groep ontvangen in de paardenbak kunnen ze een eigen leerervaring opdoen. Daarbij volgen we ons BvB-leermodel. Dat begint met een kennismaking en oefening naast het paard. Wij vragen dan welk patroon er ontstaat en of dat herkenbaar is in de dagelijkse praktijk. Vervolgens ervaren de deelnemers hun eigen aandeel in dit patroon, én leren ze wat hun invloed is op de situatie. Dit zorgt voor een reflectie op natuurlijke kracht of juist op een blokkade. En op basis daarvan kun je vervolgens in beweging komen door te ontdekken waar je kracht ligt en daarmee te experimenteren. Zo leer je hoe je je talenten moet inzetten om het gewenste resultaat te bereiken.”

Wat maakt Bureau van Betekenis uniek?

“Wij schrijven en begeleiden zelf programma’s voor talent- en leiderschapsontwikkeling. Het hart van onze programma’s is de ervaring. Daarom maken de paarden daar altijd deel van uit. Een klant van ons zei eens dat hij binnen drie minuten ervaarde waar in andere situaties een dag over praat. Met onze zakelijke achtergrond begeleiden wij onze deelnemers zo, dat er een duidelijke transfer gemaakt kan worden naar de dagelijkse werkvloer. Daarnaast zijn wij sparringspartner voor organisaties als het gaat om de ontwikkeling van hun mensen en teams. De grondhouding waarmee wij groepen begeleiden: We kijken waarderend, we draaien er niet omheen, we maken plezier, we onderzoeken wat de potentie is en creëren leermomenten.”