“Het klinkt zo logisch en gemakkelijk: ‘We moeten meer samenwerken!’ Toch is samenwerken in de praktijk vaak lastig, ook in de gezondheidszorg. Je moet elkaar weten te vinden, elkaar vertrouwen, verantwoordelijkheden durven delen. Maar ook: verantwoordelijkheden durven loslaten.

In de gezondheidszorg is samenwerking cruciaal. We worden ouder en er zijn ook méér ouderen. Veel ziektes waar mensen vroeger aan doodgingen, zijn nu goed te behandelen – het zijn ‘chronische ziektes’ geworden. Geweldige ontwikkelingen, met grote impact op onze samenleving en op de gezondheidszorg. Want wie lang zelfstandig wil en kan blijven wonen, wie chronisch ziek is maar gewoon wil meedoen, is niet gebaat bij nog meer ziekenhuisbezoekjes of losse stukjes zorg.

Stel, je hebt diabetes, een baan en bent daarnaast vrijwilliger bij je sportclub. Dan heb je geen tijd om je leven aan te passen op de zorg en om steeds naar het ziekenhuis te moeten. Dan is het belangrijk dat de zorg zich aan jou aanpast. Dat met een app je bloedwaarden automatisch naar de arts worden gestuurd, dat de optometrist om de hoek je ogen controleert, terwijl de oogspecialist in het ziekenhuis mee kan kijken, en dat de diabetesverpleegkundige via beeldbellen contact met je heeft wanneer het jou uitkomt. Dat je via een persoonlijke gezondheidsomgeving online je eigen medische gegevens overzichtelijk bij elkaar hebt en kunt delen met zorgverleners als je dat wilt. En dat je alleen naar het ziekenhuis hoeft als het echt nodig is.
Het kan allemaal en in de praktijk gebeurt het al her en der. Maar het kan meer en beter. En daarvoor is samenwerking nodig. Tussen zorgprofessionals onderling, met mantelzorgers en met de patiënt.

Ik ben trots op de pioniers die elkaar opzoeken, die nieuwe technologische mogelijkheden benutten en zo samen de zorg aanpassen aan de wensen van mensen, zo dichtbij als het kan en het liefst thuis. Zij vertrouwen elkaar, durven verantwoordelijkheden te delen. En ja, als het moet ook los te laten. Zo verbeteren zij de zorg voor mensen en helpen ze tegelijkertijd om de zorg betaalbaar te houden. Dat is niet alleen belangrijk voor patiënten, maar voor ons allemaal.”

Een gastbijdrage van Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.