Agri & Food

Hittestress bij melkvee, (klimaat)probleem van morgen?

Het was warm deze zomer, zowel voor mens als dier. Maar wanneer is er sprake van hittestress? Wat zijn de effecten op melkproductie, gezondheid en welzijn onder Nederlandse omstandigheden? En wat valt eraan te doen? Precies de vragen die door Wageningen Livestock Research zijn uitgezocht in het kader van een verkenning voor het Melkveefonds. Wanneer hittestress? Waar gaat het zoal om? De literatuur geeft aan dat vanaf 20 à 24oC

Woelen van verdicht grasland is maatwerk

Woelen van verdicht grasland gaf op een zavelgrond overwegend positieve effecten, maar op een zware kleigrond vooral negatieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research. Er is dus maatwerk nodig bij de beslissing om verdicht grasland wel of niet te woelen. Belangrijke criteria daarbij zijn de aanwezige verdichting en het natuurlijke herstellende vermogen van de grond. Positieve effecten op de zavelgrond In het onderzoek werd verdicht grasland op

Gezonde dieren, gezonde mensen

Sinds de ontdekking van het eerste antibioticum bijna negentig jaar geleden, heeft het geneesmiddel een groot effect gehad op de gezondheid en levensverwachting van mens en dier. Het gebruik ervan om infecties mee te behandelen is anno 2018 haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Tot ongeveer tien jaar geleden gold dat ook voor de Nederlandse veehouderij, waar antibiotica preventief aan diervoeder werden toegevoegd om de dieren

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Nederland telt meer huisdieren dan fietsen. Tegenover 23 miljoen stalen rossen stonden in 2017 ruim 26 miljoen katten, honden, vissen, konijnen en knaagdieren, zo blijkt uit het meest recente onderzoek van brancheverenigingen NVG en Dibevo. De dieren houden hun baasjes gezelschap, stimuleren beweging, zorgen voor eindeloos vermaak en verminderen zelfs stress. Van hun baasjes krijgen ze in ruil daarvoor een schone mand, kom of kooi inclusief maaltijden. Of dat altijd

De invloed van de mens-dier-relatie op dierenwelzijn

De mens komt op allerlei manieren in aanraking met dieren; in de natuur, thuis, in de landbouw, in dierentuinen en met sport. De mens heeft het dier om meerdere redenen toegelaten in diens leven, en heeft het dier vaak ook echt nodig. Het dier is door deze nauwe relatie veelal afhankelijk van de mens wat betreft zijn welzijn. Hoe kan de juiste balans gevonden worden tussen de belangen van de

Gezond melkvee en rendement dankzij robotica

Robotica helpt de melkveehouder om arbeidskracht efficiënter in te zetten, het welzijn en de gezondheid van de koe te verbeteren en de productie te vergroten. De technologie zorgt voor het beste van twee werelden: stressvrije koeien en een duurzame en winstgevende toekomst voor de boer. Dat vinden hoofd marketing & communicatie Sergio Ooijens en hoofd productmanagement Timo Joosten van Lely. Wat is de definitie van een gezonde koe? Joosten: “Een

Goede voeding stimuleert dierenwelzijn en efficiency

Binnen de veehouderij neemt voeding een belangrijke rol in. Niet alleen zorgt de juiste voeding ervoor dat dieren lekkerder in hun vel zitten en hierdoor minder agressief gedrag vertonen, ook heeft het invloed op hun output. Veevoederproducent AgruniekRijnvallei is hier volop mee bezig. Met innovatieve natuurlijke voeders worden de afnemers geholpen met het beste uit hun dieren te halen. Johan Schuttert (commercieel directeur) en Dennis van Vilsteren (hoofd nutritie) vertellen.

Impact droogte op Nederlandse land- en tuinbouw

Zelfs indien de huidige droogte en hitte nu stoppen wordt in de Nederlandse melkveehouderij, melkgeitenhouderij en op akkerbouwbedrijven met zetmeelaardappelen een gemiddelde inkomensdaling van respectievelijk 16.000 euro, 22.000 euro en 31.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid verwacht. Dit blijkt uit een quickscan van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de verwachte effecten van de huidige droogte en hitte op de inkomens in de

Boer ervaart positie in de keten als zwak

De meeste primaire producenten in de agrofood ervaren hun positie ten opzichte van andere ketenpartijen als relatief zwak. Dat geldt met name voor melkveehouders en varkenshouders, en in iets mindere mate voor de groente- en fruittelers. Een grote meerderheid van de ondernemers werkt samen met collega’s; het gaat dan met name om kennisuitwisseling. Dit en meer blijkt uit een grootschalige enquête onder Nederlandse agrarisch ondernemers in opdracht van het ministerie

Kunstmatige visteelt kan landgebruik verminderen

Naar schatting zullen er in 2050 een kleine 10 miljard mensen eiwitten nodig hebben, en de capaciteit van de wereldwijde landbouw is nog lang niet toereikend. Om aan die eiwitbehoeften te voldoen moet de (pluim)veeteeltproductie namelijk groeien met gemiddeld 52 procent. Een flinke groei dus, die als de huidige koers gevolgd wordt enorme schade met zich meebrengt voor de omgeving. Veeteelt wordt door de CO2-uitstoot en het landgebruik immers gezien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Elke week het laatste zakelijke nieuws
* Interviews met zakelijke (eind)beslissers
* Inclusief het gratis boekje '15 visies van sectorexperts'