Agri & Food

Duurzame invloed op een complex voedselsysteem

Eten is een primaire levensbehoefte. Zonder een gevulde maag overleeft de mens maar kort. De manier waarop eten geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd wordt, roept echter steeds vaker vragen op. Het bewustzijn over de negatieve milieu-impact groeit, en daarmee ook de wens om iets te veranderen. Vanwege een complex en vaak internationaal voedselsysteem ligt er echter een gevoel van onmacht op de loer en is het relatief makkelijk om de verantwoordelijkheid

Een diervriendelijk duwtje in de rug

Dagelijks lopen miljoenen Nederlands door de supermarkt. Met een winkelmandje in hand pauzeren ze voor de schappen, zich afvragend wat ze vanavond zullen eten. Voor steeds meer consumenten hangt die beslissing niet alleen af van smaak, gelegenheid, en financiële middelen, maar ook van hun ambities op het gebied van dierenwelzijn. Ze zijn zich beter bewust van het productieproces van vlees en overwegen een diervriendelijkere keuze. Een keurmerk kan daarbij een

Gezond en duurzaam in de feestdagen

De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van samenzijn en samen eten. Tegelijkertijd is de periode rondom de jaarwisseling en tijd van reflectie, met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid en de medemens. Dirk van den Broek staat als supermarkt midden in de samenleving en houdt zich dan ook bezig met dezelfde zaken die spelen bij de klant. Met name in de decembermaand betekent dat een breed assortiment, gezonde alternatieven,

CO2-emissie glastuinbouw in 2017 beperkt gestegen

De totale CO2-emissie van de glastuinbouw nam in 2017 met 0,2 Mton toe naar 5,9 Mton. Dit kwam vooral door toename van het energiegebruik per m2 en een stijging van de verkoop van elektriciteit. Daarnaast heeft de glastuinbouw in 2017 twee keer zoveel duurzame elektriciteit ingekocht. De CO2-emissie ligt in 2017 1,3 Mton boven het doel voor 2020 en 1,1 Mton (14%) onder het niveau van 1990. De glastuinbouw loopt

Hittestress bij melkvee, (klimaat)probleem van morgen?

Het was warm deze zomer, zowel voor mens als dier. Maar wanneer is er sprake van hittestress? Wat zijn de effecten op melkproductie, gezondheid en welzijn onder Nederlandse omstandigheden? En wat valt eraan te doen? Precies de vragen die door Wageningen Livestock Research zijn uitgezocht in het kader van een verkenning voor het Melkveefonds. Wanneer hittestress? Waar gaat het zoal om? De literatuur geeft aan dat vanaf 20 à 24oC

Woelen van verdicht grasland is maatwerk

Woelen van verdicht grasland gaf op een zavelgrond overwegend positieve effecten, maar op een zware kleigrond vooral negatieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research. Er is dus maatwerk nodig bij de beslissing om verdicht grasland wel of niet te woelen. Belangrijke criteria daarbij zijn de aanwezige verdichting en het natuurlijke herstellende vermogen van de grond. Positieve effecten op de zavelgrond In het onderzoek werd verdicht grasland op

Gezonde dieren, gezonde mensen

Sinds de ontdekking van het eerste antibioticum bijna negentig jaar geleden, heeft het geneesmiddel een groot effect gehad op de gezondheid en levensverwachting van mens en dier. Het gebruik ervan om infecties mee te behandelen is anno 2018 haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Tot ongeveer tien jaar geleden gold dat ook voor de Nederlandse veehouderij, waar antibiotica preventief aan diervoeder werden toegevoegd om de dieren

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Nederland telt meer huisdieren dan fietsen. Tegenover 23 miljoen stalen rossen stonden in 2017 ruim 26 miljoen katten, honden, vissen, konijnen en knaagdieren, zo blijkt uit het meest recente onderzoek van brancheverenigingen NVG en Dibevo. De dieren houden hun baasjes gezelschap, stimuleren beweging, zorgen voor eindeloos vermaak en verminderen zelfs stress. Van hun baasjes krijgen ze in ruil daarvoor een schone mand, kom of kooi inclusief maaltijden. Of dat altijd

De invloed van de mens-dier-relatie op dierenwelzijn

De mens komt op allerlei manieren in aanraking met dieren; in de natuur, thuis, in de landbouw, in dierentuinen en met sport. De mens heeft het dier om meerdere redenen toegelaten in diens leven, en heeft het dier vaak ook echt nodig. Het dier is door deze nauwe relatie veelal afhankelijk van de mens wat betreft zijn welzijn. Hoe kan de juiste balans gevonden worden tussen de belangen van de

Gezond melkvee en rendement dankzij robotica

Robotica helpt de melkveehouder om arbeidskracht efficiënter in te zetten, het welzijn en de gezondheid van de koe te verbeteren en de productie te vergroten. De technologie zorgt voor het beste van twee werelden: stressvrije koeien en een duurzame en winstgevende toekomst voor de boer. Dat vinden hoofd marketing & communicatie Sergio Ooijens en hoofd productmanagement Timo Joosten van Lely. Wat is de definitie van een gezonde koe? Joosten: “Een

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Elke week het laatste zakelijke nieuws
* Interviews met zakelijke (eind)beslissers
* Inclusief het gratis boekje '15 visies van sectorexperts'