Agri & Food
Het aandeel vrouwen dat werkzaam is in de landbouwsector schommelt sinds het jaar 2000 rond een derde van het aantal werkzame personen. In 2017 ging het om ruim 56 duizend vrouwen. De meesten waren werkzaam op familiebedrijven. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de Landbouwtelling van het CBS. In Nederland waren in 2017 –volgens de laatste landbouwtelling- 170 duizend personen regelmatig werkzaam in de landbouwsector. Van alle vrouwen die
Bacteriën in mensen en dieren blijven antimicrobiële resistentie vertonen tegen middelen als antibiotica. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de European Food Safety Authority (EFSA) en de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Grote bedreiging voor de volksgezondheid Het rapport belicht enkele opkomende problemen en onderstreept antimicrobiële resistentie (AMR) als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Door AMR vermindert onder andere de effectiviteit van verschillende
Insecten zijn een duurzamere bron van eiwitten dan vlees. Maar zelfs milieubewuste consumenten moeten eerst hun weerzin overwinnen om ze te eten. Onderzoek van dr. Anne-Kathrin Klesse van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), Janet Geipel en Constantinos Hadjichristidis toont aan dat het beschrijven van ‘duurzame maar afstotelijke’ producten in een tweede taal ervoor zorgt dat mensen eerder bereid zijn ze te eten. De kracht van taal Taal kan
De legerrups is een vlindersoort die zich voedt met bladeren en stengels van maar liefst 100 plantensoorten. In de landbouw wordt het gezien als enorme plaag. Jaarlijks richt het insect enorme schade aan doordat het resistent is tegen pesticiden. Daar komt ook nog eens bij dat het planten eet die genetisch gemanipuleerd zijn. Onderzoekers van de University of São Paulo hebben een innovatieve manier gevonden om plagen een halt toe
Op 2 februari is het World Wetlands Day en wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van drasland voor de mens en de natuur. Deze unieke en zeer kwetsbare ecosystemen zijn het leefgebied van verschillende bedreigde diersoorten en planten. Tegelijkertijd is water natuurlijk ook een primaire levensbehoefte van de mens, en zijn waterrijke gebieden essentieel voor de agrarische sector. Belang van drasland Onderzoekers van de University of Minnesota hebben onderzocht
Wageningen Environmental Research (WENR) werkt samen met de Rabobank aan een digitale tool om gewassen van kleine boeren te monitoren. Deze informatie kan het risicoprofiel van boeren verkleinen en hun toegang tot financiering vergroten. De data worden gegenereerd met behulp van de Groenmonitor van Gerbert Roerink. Om meer te kunnen produceren, hebben boeren financiering nodig. In veel ontwikkelingslanden zijn banken echter terughoudend met financieren, vanwege de risico’s en kosten die
De Nederlandse export van landbouwgoederen bereikte in 2017 een recordniveau van 91,7 miljard euro, waarmee de vorige piek in 2016 met ruim 7 procent is overtroffen. Dat melden CBS en Wageningen Economic Research op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De import en het handelsoverschot van Nederlandse landbouwgoederen bereikten ook een recordniveau. De landbouwimport groeide met 9 procent tot 62,6 miljard euro
Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd. Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels tussen 2007 en 2017 met 18 procent. Dat is iets meer dan
In 2050 moeten wereldwijd 10 miljard mensen van voedsel worden voorzien. Om dat te kunnen bereiken, dient een duurzame voedselketen tot stand te worden gebracht. Met de manier waarop nu wordt gedacht in de westerse wereld gaat dat echter niet lukken, waarschuwt Theo Hoen, CEO van Vencomatic Group. Wat is nodig om een duurzamere en efficiëntere voedselketen te realiseren? “Er zijn nieuwe technologieën en innovaties nodig om ervoor te zorgen
Het stalklimaat mag niet schadelijk zijn voor het dier. Volgens de wettelijk gestelde doelen mogen varkenshouders zelf bepalen hoe zij voor een goed stalklimaat zorgen. Maar wat is een goed stalklimaat en hoe bepaal je dat? Om varkenshouders en inspecteurs hierbij handvatten te bieden, heeft Wageningen Livestock Research vijf kenmerken benoemd waarmee ze eenvoudig en objectief het stalklimaat kunnen controleren. Goed stalklimaat De kwaliteit van stallucht is sterk gerelateerd aan