Agri & Food

Dierenwelzijn draagt bij aan fosfaatreductie

Door het fosfaatreductieplan moeten veehouders met minder vee dezelfde productie draaien. Krimp van de veestapel betekent dat de sector nadrukkelijk moet omschakelen naar duurzaam en toekomstbestendig. “Dierenwelzijn speelt hierbij een grote rol, want gezonde koeien produceren beter dan zieke of gestreste koeien”, zo stelt directeur Martin Westerbeek van Schrijver Stalinrichting. Wat is dierenwelzijn? “Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van leven. Het heeft alles te maken met agrarisch ondernemerschap. Als je

Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd

Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers. Handel in quinoa Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de

爆炸新聞: Goed voor boer, burger en beestje

Er is steeds meer vraag naar veilige en verantwoorde productie, transparant voor de consument. Rondeel realiseert sinds 2010 de vernieuwende vorm van maatschappelijk verantwoorde legpluimveehouderij onder de hoogste diervriendelijkheids- en milieunormen. Peter Koelewijn, general manager van Rondeel, vertelt. Waarom was een verandering in de pluimveesector nodig? “In 2003 was Nederland in zijn greep door dierziekten zoals de vogelgriep en BSE (gekke koeienziekte). Burgers hebben al lang de connectie met de

‘Maak van eiwittransitie een nationale ambitie’

Vlees, vis en zuivel zijn voor veel Nederlanders niet uit het dieet weg te denken. Toch zal er iets moeten gebeuren: bij een onverminderde consumptie van dierlijke eiwitten is ‘Parijs’ nog ver weg en is het onmogelijk om de gestelde klimaatdoelen voor 2030 te behalen. Dat stellen Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra en Jeroen Willemsen, oprichter van de Green Protein Alliance. “Als we het patroon van de afgelopen zestig jaar voortzetten

Een einde aan voedselverspilling?

Berekend is dat wereldwijd ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Tegelijkertijd hebben 800 miljoen mensen ter wereld niet genoeg te eten en blijft de wereldbevolking groeien. Een giftige combinatie. Voedselverspilling raakt aan vele sectoren en heeft invloed op klimaat, gezondheid, economie en maatschappij. Voedselverspilling “Voedselverspilling is een breed begrip en wereldwijd verschillen ook de oorzaken”, stelt Louise Fresco. Zij is landbouw- en voedseldeskundige en voorzitter van de

Verduurzaming levensmiddelen dankzij samenwerking

Consumenten besteden ieder jaar meer geld aan duurzaam voedsel. Het aandeel duurzaam voedsel binnen de totale voedselbestedingen steeg van 8 procent in 2015 naar 10 procent in 2016, zo blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel die in oktober 2017 werd gepubliceerd. Het merendeel van de voedselbestedingen kwam ten goede aan vlees en vleeswaren met een duurzaamheidskeurmerk. Maar ook levensmiddelen die zonder duurzaamheidskeurmerken in de Nederlandse supermarkten liggen worden duurzamer.

Een integrale oplossing voor dierenwelzijn

Gezonde dieren staan aan de basis van een kwalitatief hoogwaardige voedselproductie. Bij het streven naar diergezondheid en dierenwelzijn is het wel van belang dat factoren als klimaat en volksgezondheid worden meegenomen, vindt Arjan Stegeman, hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren. “De belangrijkste uitdaging is om met de dierlijke productie te komen tot integrale oplossing waarin alle belangen zijn vertegenwoordigd.” Vooruitgang in diergezondheid In Nederland is de afgelopen vijftien jaar veel vooruitgang geboekt met

Perfect storm vraagt om agrarische innovatie

Na een periode zonder, heeft Nederland met de beëdiging van het kabinet-Rutte lll voor het eerst in zeven jaar weer een minister van Landbouw. Volgens de website van het nieuwe departement moet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de internationale koppositie van de Nederlandse agrarische sector verstevigen, natuur en landbouw nog meer met elkaar verbinden en tegelijkertijd de economische positie van de boeren verbeteren. Landbouw als sector Dat

Voedselverspilling: “Focus op preventie en oplossing”

Op jaarlijkse basis wordt in de gehele voedselketen voor gemiddeld 2,5 miljoen ton verspild, met een waarde van 5 tot 6 miljard euro. Van alle schakels in de voedselketen is de consument met ruim 30 procent de grootste verspiller. Per huishouden komt dit neer op gemiddeld 41 kilo eten per persoon aan vast voedsel. Met deze cijfers drukken de media ons vaak genoeg met de neus op de feiten, maar

Meer boeren met eigen land

In 2016 hadden ruim 12 duizend boeren 30 hectare of meer cultuurgrond in eigendom, 22 procent van alle boeren. Vergeleken met 2010 is het aantal agrarische grondbezitters (30 ha of meer) met 6 procent toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de landbouwcijfers van het CBS. In 2016 hadden de Nederlandse land- tuinbouwbedrijven gezamenlijk 1,04 miljoen hectare cultuurgrond in eigendom. Ruim een derde van de bedrijven (38 procent) had

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Elke week het laatste zakelijke nieuws
* Interviews met zakelijke (eind)beslissers
* Inclusief het gratis boekje '15 visies van sectorexperts'