Rolf Schrama, inspirerende spreker, deelt in deze column zijn visie over talent.

“Als ex-topsporter en econoom word ik veel gevraagd om bij bedrijven te komen spreken. In de media komt het ook steeds vaker terug. Topsportmentaliteit binnen het bedrijfsleven. Het lijkt een nieuwe trend.
Zelf ben ik van mening dat er drie bestandsdelen nodig zijn om te kunnen excelleren. Talent, doorzettingsvermogen en passie. Toen ik carrière maakte in de financiële sector werd mijn motor vooral aangedreven door talent en doorzettingsvermogen. Mijn rendement was geld. Mijn doorzettingsvermogen was ook meteen mijn valkuil. Want doorzetters zetten altijd door, óók als ze de verkeerde richting op gaan. Totdat ik merkte dat de motor niet versnelde maar vertraagde.

Ik moest op zoek naar mijn passie. Pas dan kon ik excelleren. Toen ik het roer letterlijk omgooide en ging zeilen in de Paralympische klasse werd dat element toegevoegd. Ik was niet uit de boot weg te slaan en wilde nog maar één ding. De beste zeiler worden. Het werkte. De motor werd aangejaagd en uiteindelijk wist ik van een hobby het mooiste beroep van de wereld te maken.

Passie is eigenlijk niet veel meer dan ontzettend veel plezier hebben in wat je doet. Om in termen van een organisatie te spreken, medewerkerswaarde. In mijn ogen de drijvende kracht in een organisatie. Zijn medewerkers gepassioneerd in wat ze doen, dan gaan ze zich vanzelf gedragen als topsporters. Daarna volgt een lange weg van pieken en dalen naar succes.

Voor topsporters zijn goede mensen die hen onvoorwaardelijk steunen cruciaal. Dus wil je dat medewerkers zich gaan gedragen als topsporters dan moeten aandeelhouders en management de neuzen dezelfde kant op hebben. Daar ligt nu precies de pijn. Kortetermijndenken in aandeelhouderswaarde en rendement kan dit proces verstoren. Managers die beide partijen tevreden proberen te houden ook.
Een topsporter heeft het geluk dat hij of zij al op vroege leeftijd zijn passie heeft ontdekt. Die loopt niet weg als het ‘rendement’ een jaartje tegenvalt. Nee, die pompt er extra energie in, juist vanwege die passie. Voor hen is geld slechts een middel, geen doel op zich. Dus wil je een topsportmentaliteit binnen een bedrijf, zal je een gezamenlijk ‘succes’ moeten nastreven. Je zult zien dat je er dan uiteindelijk geld mee gaat verdienen.”