Talent is een abstract begrip waar verschillende perspectieven op zijn. Arbeids- en organisatiepsychologen Wendel Greve en Yvonne ’t Hart hanteren hun eigen metafoor. “Wij geloven dat iedereen talenten heeft. Talenten kun je zien als de wortels van een boom. De vruchten zijn het gedrag dat mensen laten zien.” Samen vormen zij sinds 2004 de directie van advies- en trainingsbureau Greve & ’t Hart talentontwikkeling.

Hoe kan je talent ontdekken in je werknemers?

Wendel: “Ze moeten het vooral zelf ontdekken. Natuurlijk is het belangrijk dat managers zien waar mensen goed in zijn en plezier van krijgen. Maar het is nog belangrijker dat werknemers zelf weten waar hun talenten liggen en wat ze energie geeft. Dus het erkennen van vaardigheid en motivatie brengt je naar je talent.”

Yvonne: “We hebben bijvoorbeeld een teamleider in een training gehad die goed kon organiseren, maar ze werd daar niet blij van. Ze bleek veel meer energie te krijgen van het bedenken van innovatieve mogelijkheden voor diensten en processen. Dat was dan ook waar haar echte talent lag. Na een gesprek met haar manager ging die haar meer inzetten op dit talent door haar te betrekken bij verandervraagstukken.”

Welke vaardigheden moet het management hebben om talent te optimaliseren?

Wendel: “Dat gaat vooral om aandacht voor de mensen binnen je organisatie. Dus niet alleen op het resultaat gericht zijn maar juist wat iedereen in te brengen heeft om dat resultaat te halen. Het komt vaak voor dat een nieuwe organisatiestructuur op vier kantjes papier wordt gepresenteerd terwijl het over mensen gaat.”

Yvonne: “Maar ook aandacht voor de positieve aspecten. Je ziet in een HR-cyclus veel plannings- en functioneringsgesprekken waarin competenties worden nagelopen. Dan wordt er vooral de nadruk gelegd op wat er niet goed gaat. Door de aandacht op het positieve te leggen creëer je zelfvertrouwen bij mensen waarop ze verder kunnen bouwen. Dan nemen ze andere competenties mee in een soort opwaartse spiraal.”

Welke diensten bieden jullie allemaal?

Wendel: “Wij doen veel begeleiding op leiderschapsontwikkeling en teambegeleiding. Daar maken wij per organisatie een maatwerkprogramma voor. Daarnaast hebben we een bepaalde methodiek om talent te ontdekken en die bieden we nu ook online aan. In deze online training ‘Ontdek je talent!’ krijgen medewerkers door oefeningen en opdrachten inzicht in hun talenten en in de werkgebieden die daar bij passen. Zodat ze dit met hun leidinggevende kunnen bespreken om met meer plezier en energie hun werk te kunnen doen en zo betere resultaten te boeken.”

Yvonne: “Naast onze online training voor het ontdekken van talenten kunnen klanten ook bij ons terecht voor een uitgebreid talent assessment. Zo’n assessment duurt een volle dag waarin er verschillende tests en praktijksimulaties uitgevoerd worden, en werknemers laten zien wat hun werkwijze is. Daar zitten ook persoonlijkheidsvragen bij, capaciteitentests en interviews. Dit zorgt ervoor dat we de wortels en de vruchten van werknemers duidelijk in kaart kunnen brengen.”

Wat onderscheidt Greve & ’t Hart van andere adviesbureaus?

Wendel: “We bieden geen standaardoplossingen maar echt wat per situatie nodig is. We vertellen niet wat de oplossing is maar laten het klanten zelf ervaren. Dan ga je er veel sneller mee aan de slag dan met een voorgekauwde oplossing.”

Yvonne: “Veel adviesbureaus maken zichzelf onmisbaar door allerlei ingewikkelde systemen. Wij maken het juist heel praktisch en inzichtelijk zodat bedrijven er zelf mee verder kunnen. Aan het eind van de online training zijn de talenten die mensen ontdekt hebben bijvoorbeeld ingedeeld in werkgebieden. Dus het wordt heel concreet hoe je daar in de praktijk mee aan de slag kan gaan. Wanneer werknemers hun talenten kennen én gebruiken, hoeven leidinggevenden niet veel meer te doen. Dan nemen werknemers daar zelf de verantwoordelijkheid over en dat is in ieders voordeel.”

Speciaal aan onze lezers geeft Greve & ‘t Hart tijdelijk 20% korting op de online training ‘Ontdek je Talent!’.

Van €99,- voor maar €79,-*
Meld je hier aan en gebruik actiecode: OJTmet20% 

*Actie is geldig t/m 31 december 2017. Prijzen zijn inclusief btw.

Als je de training wilt aanbieden aan jouw hele team, neem dan contact op via info@greve-hart.nl. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor leiderschaps-, team- of talentontwikkeling in jouw organisatie kijk dan op www.greve-hart.nl. Lees ook het boek ‘Passie als verdienmodel’ dat Yvonne ‘t Hart in 2014 schreef. Dit boek geeft managers inzicht in het herkennen en stimuleren van hun eigen passie en talenten, en die van medewerkers, zodat zij een inspirerende en aanstekelijke leider voor hen kunnen zijn.