Gezond ei bevordert duurzaamheid kuikenvlees
Voordat een consument een stukje kippenvlees kan kopen in de supermarkt, bewandelt de kip vanaf het ei een hele weg. Om ervoor te zorgen dat dit stukje vlees duurzaam is en afkomstig van een gezonde kip, moet de gehele pluimveeketen zich inzetten en met elkaar samenwerken. Voor de pluimveehouder is het van belang dat het begin van het leven van een kuiken zo goed mogelijk verloopt, stelt Anton Butijn, voorzitter van de COBK (Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens). Carla van der Pol, PhD-kandidaat bij de WUR (Wageningen University & Research) beaamt dit en legt uit dat daar twee redenen voor zijn. Ten eerste komt dit voort uit ethiek; het zo goed mogelijk willen behandelen van dieren. Ten tweede hangt het samen met een goede productie. Wanneer het welzijn van een kuiken laag is, zal dit schade berokkenen aan diens gezondheid, waardoor het dier minder productief zal zijn. Daarnaast zal een lagere kwaliteit kuiken eerder sterven in de eerste week. Van der Pol: “Een ziek kuiken zal een negatieve weerslag hebben op de economische perspectieven voor de pluimveehouder.” Duurzaam vleeskuiken begint bij het ei Een gezond kuiken begint al bij het ei. Van der Pol legt uit dat een vleeskuiken ongeveer
-
‘De beste kip bestaat niet’
De consumptie van pluimveevlees is de afgelopen jaren sterk gegroeid, wereldwijd en in Nederland. Dat komt omdat pluimveevlees een gemakkelijk
-
Basisgezondheid kuikens wordt bepaald bij uitbroeden
De manier waarop een kuiken uit het ei komt, is essentieel voor de gezondheid van het dier. De omstandigheden tijdens
-
Blijven innoveren ten behoeve van gezonde kuikens
Het is van groot belang voor vitale kuikens om het proces vanaf de productie van het broedei goed te monitoren
-
Vanuit de broederij klaar voor de volgende stap
Het versterken van de gezondheid van een kuiken begint al in het ei. Innovaties op dit gebied zijn er volop.
-
Hoe normaal water bijzonder kan zijn
De gemeenschappelijke deler tussen dierenwelzijn en het terugdringen van het antibioticagebruik is diergezondheid. En dat is bij de hoog presterende
Antibioticareductie: de ogen zijn op Nederland gericht
Om resistentie te voorkomen moet antibioticareductie in de veehouderij een feit worden. Er zijn weliswaar flinke stappen gezet in de afgelopen jaren, maar de kabinetsdoelstelling om het antibioticagebruik in 2015 met 70 procent te hebben gereduceerd ten opzichte van 2009, is niet gehaald. Voor zowel diereneigenaren als dierenartsen is het daarom zaak om de komende jaren nog zorgvuldiger om te gaan met voorschrijving en het gebruik van deze medicatie. De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) is in 2011 begonnen met het monitoren van het antibioticagebruik in de gehele Nederlandse veeteelt. De jaarlijkse rapporten die de SDa naar aanleiding van deze monitoring schreef, kwamen in navolging op de doelstelling die minister Schippers van Volksgezondheid en toenmalig staatssecretaris van Landbouw Bleker hadden geformuleerd. Zij legden in 2010 vast dat het antibioticagebruik in de veehouderij eind 2013 met de helft moest zijn gereduceerd. In 2014 scherpte staatssecretaris Dijksma, opvolger van Bleker, deze doelstelling nog verder aan. Op 31 december 2015 moest het gebruik van antibiotica ten opzichte van 2009 met 70 procent zijn teruggebracht. We blijven antibiotica nodig hebben Uit het rapport Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2015, dat de SDa in juni 2016 publiceerde, is gebleken dat deze doelstelling niet is behaald.
-
Ceva’s InLine Sprayer: ‘innovatie in vaccin en vaccinatie’
Onlangs werd op de Vakbeurs Landbouwdagen Intensieve Vee-houderij de nieuwe InLine Duo Sprayer van www.ceva.nl geïntroduceerd. Rick van Oort, Business
-
Vaccinatie: investeren in gezondheid en bescherming
De eerste weken na de geboorte, zoals salmonella, reo-tenosynovitis (reo) of het chicken anemia virus (CAV), is het cruciaal om
-
Huisvesting pluimvee: economie, ecologie en ethiek
Diervriendelijke huisvesting is een belangrijk aandachtspunt bij het streven naar duurzaamheid in de pluimveesector. Maar het is niet het enige
Goede zorg voor kalf levert een goede melkkoe op
Zorg voor een kalf in de eerste uren in het leven is van essentieel belang voor de gezondheid van het dier. Daarnaast zorgen een goede start en opfok van kalveren voor een hogere melkproductie op latere leeftijd. De veehouder is de belangrijkste schakel in de zorg voor het kalf. Daarin is vaak nog verbetering mogelijk. Een goede start belangrijk voor gezondheid kalf De eerste dagen en weken na de geboorte van het kalf zijn erg belangrijk voor de weerstand, vertelt Kees van Reenen, onderzoeker gezondheid en welzijn runderen aan de WUR (Wageningen University & Research). Goede huisvesting en de juiste voeding in combinatie met voldoende zorg en aandacht van de veehouder zijn daarbij essentieel. Het begint al direct na de geboorte, legt Van Reenen uit, wanneer een kalf biest nodig heeft. Biest is de eerste moedermelk en bevat unieke bestanddelen, waaronder antilichamen. Het kalf is afhankelijk van de biest voor de opbouw van haar weerstand. De antilichamen in de biest helpen namelijk bij het bestrijden van infecties, zoals diarree en luchtweginfecties, waar jonge kalveren extra kwetsbaar voor zijn. Na de eerste periode dient het kalf de juiste kalvermelk (kunstmelk) te krijgen, vergezeld van het juiste vaste voer. Uiteindelijk wordt tijdens
-
Hartog Compact Luzerne voor pluimvee is veilig en schoon
Bij Grasdrogerij Hartog worden alle groenvoeders in Nederland geteeld en wordt de oogst en productie in eigen beheer gerealiseerd. Bovenal
-
Samen op weg naar een gezonde toekomst
Om pluimvee gezond te houden, is een goede start van essentieel belang. Tijdens de startperiode wordt de basis gelegd voor
-
Een gezonde koe begint bij een weerbaar kalf
Het creëren van een productieve melkkoe begint bij de geboorte van het kalf. In de beginperiode moet vooral geïnvesteerd worden