Onlangs werd op de Vakbeurs Landbouwdagen Intensieve Vee-houderij de nieuwe InLine Duo Sprayer van www.ceva.nl geïntroduceerd. Rick van Oort, Business Unit Manager Pluimvee van Ceva Sante Animale vertelt. “De introductie van de InLine Duo Sprayer (ILS-Duo) en Ceva Gel is een groot succes, er zijn nu al verschillende ILS-Duo sprayers geplaatst in broederijen.”

Over Ceva Sante Animale (Ceva)

Ceva is een snelgroeiend bedrijf gespecialiseerd in diergezondheids-producten. Op het gebied van pluimvee-vaccins is Ceva wereldwijd een top drie-speler. Ceva heeft innovatieve vaccins op de markt ter bescherming van diverse ziektes bij pluimvee en onderscheidt zich in de markt door naast vaccins, te innoveren op het gebied van vaccinapplicatie om de toediening van pluimveevaccins te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is in-ovo vaccinatieapparatuur, broederij-en veldsprayapparatuur en andere vaccinapplicatieapparatuur. In de Bene-lux heeft Ceva, naast vaccins, ook in-ovomachines geplaatst bij broederijen om de vaccinapplicatie van de Cevavaccins te optimaliseren. Het Ceva Benelux pluimvee veldteam bestaat uit dr. Joachim Herreman voor de Veterinaire Service, Jord Donderwinkel voor de Vaccination Services en Rick van Oort, verantwoordelijk voor de Pluimvee Business Unit en de commerciële activiteiten.

InLine Duo Sprayer (ILS-Duo)

De Inline Duo Sprayer (ILS-Duo) is een voorbeeld van innovatie in de kuikenbroederij. De ILS-Duo geeft door het gebruik van vier nozzles een perfecte vaccinverneveling over de kuikens. De nozzles kunnen eenvoudig vervangen worden zodat het vaccin met een grovere of fijnere nevel verdeeld wordt over de kuikens. Daarnaast kan de InLineSprayer ook een geldruppel sprayen op de kuikens. Hierdoor vindt er een perfecte spreiding plaats in het kuikenbakje en wordt er minder water op de kuikens gesprayd.

De sprayer kan dus twee aparte vaccinaties in een werkgang uitvoeren. De gel wordt opgelost in water en gemixt totdat er een softe gel ontstaat. Hieraan wordt dan een blauwe kleurstof toegevoegd. Het vaccin of de probiotica wordt dan in de gel opgelost waardoor de kuikentjes het vaccin beter opnemen. Omdat Ceva in de gelapplicatie veel mogelijkheden ziet heeft Ceva deze applicatiemethode dan ook gepatenteerd. Naast de InLine Sprayer en Ceva gelapparatuur biedt Ceva ook een uitgebreide service onder het CHICK-programma voor installatie, onderhoud van de ILS-Duo sprayer en de applicatie van het vaccin. De ILS-Duo kan in de meeste gevallen ingebouwd worden in de huidige lijn waar de kuikens gevaccineerd worden zodat de capaciteit optimaal benut wordt.

Voordelen gel-applicatie

Het vaccin of de probiotica wordt in de gel opgelost. De gelapplicatie heeft de volgende voordelen:
• Perfecte spreiding van de gel op de kuikentjes
• Snelle opname van de gel
• Mogelijkheid om de opname van de gel te controleren
• Kuikens worden minder nat dan bij normale waterspray, waardoor minder afkoeling plaatsvindt

De ervaringen vanuit de praktijk zijn uitstekend, de broederijen die de Inline Sprayer hebben ingezet zijn zeer tevreden over de sprayer, de gel en de uitgebreide service die bij de sprayer hoort, aldus Van Oort. Ook is de ILS-Duo zeer eenvoudig te bedienen. Zo worden mensen in de broederij getraind op het aanmaken van de gel en het dagelijkse onderhoud van de machine. Enkele ervaringen vanuit de praktijk komen van Hans Groot Koerkamp van Agromix Broederij Afferden, Erik Wolterinck van Schotman Broederij Lichtenvoorde en Marc van Driel van Lagerwey Broederij Lunteren.

Meer informatie
rick.van-oort@ceva.com
www.ceva.nl