Vostermans Ventilation levert 65 jaar ventilatoren voor de agrarische sector. Wat is het geheim van dit familiebedrijf? Hoe hebben zij ervoor gezorgd dat hun producten blijven voldoen aan de eisen van de veranderende markt, en wat is hun visie voor de komende jaren? Henk Vostermans, CEO en eigenaar van Vostermans, vertelt.

Wat maakt jullie ventilatoren geschikt voor de agrarische markt?

“In de agrarische sector heb je te maken met levend materiaal, het zijn dieren of planten, waarvoor lucht essentieel is. Soms wordt een toepassing zo ingericht dat lucht zelfs de meest kritische factor is. Om deze reden is het van groot belang dat de ventilatoren goed functioneren. Onze ventilatoren zijn specifiek ontwikkeld voor die toepassing: ze zijn bestand tegen hoge hoeveelheden ammoniak, vocht, vuil en stof, en hogedrukreiniging. Wij hebben de motor in onze ventilatoren zo ontworpen dat deze perfect aansluit op de ventilatorvleugel. De twee onderdelen zijn echt voor elkaar gemaakt. Die perfecte verbinding maakt ons product uniek en bij uitstek geschikt voor zware toepassingen. Door onze jarenlange ervaring in de agrarische sector kennen we de behoeften van onze klanten door en door.”

Met welke veranderingen hebben jullie in de afgelopen decennia te maken gehad?

“De markt en onze klanten zijn volop in beweging en inzichten veranderen. Zo worden stallen anders ontworpen omdat er meer of juist minder dieren in worden gehuisvest, en krijgen tuinbouwkassen andere vormen. Dit heeft ook invloed op de manier van ventilatie. En niet alleen de agrarische toepassing evolueert, ook de wereld waarin onze klanten opereren verandert. Meer en meer houden we rekening met regelgeving, veiligheid en energetische factoren. Bovendien zien wij als wereldspeler dat bijvoorbeeld de energie-eisen niet in ieder land hetzelfde zijn. Zo komen er bij een ventilator voor de Amerikaanse markt andere aspecten kijken dan bij een ventilator voor Europa.”

Hoe gaan jullie hiermee om?

“Als bedrijf zijn wij continu aan het innoveren om de veranderende klantenwensen efficiënt en snel tegemoet te komen. Zo zijn we nu bezig met het ontwerpen van een systeem waarmee wij motor-en-vleugelcombinaties kunnen maken aan de hand van wat de klant vraagt. Door de gevraagde functie te combineren met digitale berekeningen kunnen we dan de juiste combinatie vinden. Daarna wordt de oplossing pas gebouwd. Op die manier kunnen wij straks nog makkelijker inspelen op de veranderingen in de markt.”

Vostermans bestaat 65 jaar, wat is jullie missie voor de toekomst?

“Mijn vader heeft het familiebedrijf in 1952 opgezet en het streven is om de onderneming ook als familiebedrijf voort te zetten. Daarbij willen we onze kernwaarden loyaliteit, duurzaamheid, en transparantie, in ere houden. Langlopende relaties met klanten, leveranciers en medewerkers vinden wij belangrijk. De komende vijf jaar willen we de firma verder ontwikkelen en verder laten groeien. Hoe het daarna zal gaan, dat ligt bij de volgende generatie. Je kunt niet te ver vooruitplannen omdat de wereld blijft veranderen. Als bedrijf moet je daarom niet alleen je werk goed doen en betrouwbaar zijn, je moet ook erg flexibel zijn en kunnen anticiperen op verschillende gebeurtenissen. Toen mijn vader begon, maakte hij een product en vond hij daar een markt voor. Nu bepaalt de klant de eisen die gesteld worden aan een product en moet een bedrijf daarin meegaan. De invloed die de markt nu op ondernemingen uitoefent is immens. Als internationale ondernemer moet je hierdoor continu schaken op verschillende schaakborden.”

Vostermans: al 65 jaar specialist in ventilatie

Meer informatie
Vostermans Ventilation is onderdeel van Vostermans Companies.
ventilation@vostermans.com
077-3893232