Het creëren van een productieve melkkoe begint bij de geboorte van het kalf. In de beginperiode moet vooral geïnvesteerd worden in protocollair werken en voeding, stelt Koen Luijben, rundvee nutritionist bij Trouw Nutrition.

Waarom is een goede start belangrijk voor kalveren?

“De eerste weken zijn essentieel voor de gezondheid van ieder jong dier, dus ook voor het kalf. In deze periode bouwt het kalf haar weerstand op. Het begint bij de geboorte en de eerste uren. Van groot belang in deze periode zijn hygiëne en voeding. De juiste manier van handelen zorgt voor een stabiele basis en uiteindelijk voor een goed ontwikkelde melkkoe.”

Wat zijn de noodzakelijke stappen in deze fase?

“Het belangrijkste is dat het proces protocollair wordt aangepakt. De melkveehouder moet nadenken over het afkalven (geboorte), de biestvoorziening (moedermelk), het type kalvermelk, de overgang van kalvermelk naar vast voer, het type vast voer en reinheid gedurende de gehele periode. Met name het zo snel mogelijk drinken van de juiste kwaliteit én hoeveelheid biest is essentieel. Het grootste deel van de weerstand van een kalf komt uit de biest. Daarnaast moet de overgang naar vast voer goed gaan. Hier moet rust en tijd voor zijn. Wanneer deze periode goed wordt doorgekomen, zullen kalveren makkelijker doorgroeien naar een productieve melkkoe. Melkveehouders moeten zich goed realiseren dat de eerste weken het belangrijkst zijn. Door een bepaalde groei te realiseren in de eerste periode, krijg je een sterker, weerbaarder en beter ontwikkeld kalf. De ontwikkeling die kalveren realiseren in de eerste acht tot tien weken haal je later niet meer in.”

Hoe ondersteunen jullie veehouders op dit gebied?

“Door het delen van kennis. Kennis die niet alleen gebaseerd is op jarenlange ervaring. Wij hebben er bewust voor gekozen om te investeren in kennisontwikkeling. Vorig jaar hebben we een onderzoeksfaciliteit geopend om nog meer inzicht te krijgen in de bepalende factoren voor een goede start van het kalf. De kennis die wij ontwikkelen, in samenwerking met universiteiten en kennisinstituten, wordt bijeengebracht en gedeeld via ons Lifestart platform. Op die manier kan de verzamelde kennis door iedereen worden opgepakt, met als doel om bij te dragen aan een duurzame veehouderij, die zich op dierniveau qua gezondheid en ontwikkeling onderscheidt.”

Meer informatie
Trouw Nutrition levert een breed assortiment producten en diensten op het gebied van voeding en gezondheid voor rundvee, varkens en pluimvee.