MVO

Op weg naar een duurzame drinkwatersector

Stromend water wordt al meer dan een eeuw gebruikt om energie op te wekken, maar in de laatste decennia zijn er ook nieuwe duurzame toepassingen van water ontdekt. Naast de zon, de wind en biomassa heeft drinkwater namelijk potentie om bij het rijtje van groene energiebronnen te horen. Onder andere het opwekken van thermische energie uit drinkwater en het recyclen van de reststoffen uit de drinkwaterproductie, banen de weg voor

Overwegingen bij het verzekeren van ziekteverzuim

Overal waar mensen werken is er sprake van ziekteverzuim; een onvermijdelijk probleem dat meestal na een paar werkdagen is opgelost. Soms worden werknemers toch langdurig ziek en moeten dure hulpkrachten ingehuurd worden. Als de herstelde werknemers vervolgens terugkeren naar de werkvloer brengt het re-integratieproces vaak ook verborgen kosten met zich mee. Allemaal zaken die de kosten laten oplopen en waar organisaties rekening mee moeten houden bij ziekteverzuim. Belang van arbeidsomstandigheden

Strategieën voor gezonde bedrijfsrestaurants

Er is nog steeds meer vraag naar gezonde voeding op het werk. Was het vroeger nog taboe voor werkgevers om zich met dit soort zaken bezig te houden, tegenwoordig wordt het steeds meer van hen verlangd. Daarmee lijkt ook het draagvlak voor gezonde bedrijfsrestaurants te zijn toegenomen. Het is een trend die Liesbeth Velema, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, alleen maar kan toejuichen. Hoewel er nog weinig studies zijn

Burn-outs zijn een structureel probleem geworden

Volgens de World Health Organization (WHO) krijgt één op de vijf mensen gedurende hun werkzame leven te maken met een periode waarin psychische klachten optreden. Daarbij is een burn-out beroepsziekte nummer één. Stress lijkt een structureel probleem van de samenleving te zijn geworden. Volgens Fred Zijlstra, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit van Maastricht, heeft de ontwikkeling alles te maken met veranderingen in het werk. Waar interacties vroeger nog uitsluitend

Duurzame vis van de toekomst komt uit kweekvijvers

Hebben we over twintig jaar nog voldoende vis voor de groeiende wereldbevolking? Niet uit de zeevisserij, zegt prof. Johan Verreth. “De honderd miljoen ton vis die straks extra nodig is zal uit kweekvijvers komen”. De hoogleraar Aquacultuur en visserij nam donderdag 22 maart afscheid van Wageningen University & Research. De visserij op de wereldzeeën bereikte al twintig jaar geleden haar plafond van zo’n negentig miljoen ton vis per jaar, zegt

Serious gaming voor betere beslissingen

De sectoren water, energie, voedsel, land en klimaat zijn nauw verweven, een zogenoemde ‘nexus’. Veel wetenschappelijk onderzoek is echter afgebakend tot één overzichtelijke (deel)sector en onderzoek naar de gevolgen van beslissingen in de ene sector op andere sectoren wordt bemoeilijkt door de complexe praktijk. Het project SIM4NEXUS heeft de oplossing gevonden in ‘serious gaming’. In een spelomgeving worden de gevolgen van beslissingen in de ene sector voor de andere sectoren

‘Dit is een baan waarin je echt iets betekent’

In landen als China en Griekenland genieten leraren veel aanzien, laat de Global Teacher Status Index (2013) zien. In Nederland is de status van het beroep veel minder. Waarom eigenlijk? “Als leraar kun je juist iets betekenen voor jongeren en het verschil maken voor de maatschappij”, zegt Mattijs van Mansfeld, leraar en afdelingsmanager Sport College bij een regionaal opleidingencentrum (ROC). Het mag wel eens afgelopen zijn met al dat negatieve

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) dichterbij gekomen

De meeste van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd zijn in het voorbije jaar dichterbij gekomen. Dit meldt het CBS op basis van de tweede meting van hoe Nederland het doet wat betreft de Sustainable Development Goals (SDG’s). Uit het vandaag gepubliceerde rapport, Duurzame ontwikkelingsdoelen: de stand voor Nederland, blijkt wel dat er ook aandachtspunten zijn. Deze liggen vooral op het gebied van milieu, klimaat, energie en

Wereldwijde ongelijkheid groeit: is er een oplossing?

De kloof tussen arm en rijk groeit. Dat meldt Oxfam Novib in een rapport over rijkdom en armoede. Het rapport wijst naar het huidige economische systeem. Hierin zouden grote bedrijven en miljardairs profiteren van arbeid tegen lagen lonen. De armste helft van de wereld is volgens de ngo in 2017 niet vooruitgegaan qua vermogen. Tegelijkertijd ging 82% van al het verdiende geld naar 1% van de wereldpopulatie. Wat veroorzaakt ongelijkheid?

Objectief kijken naar dierenwelzijn

In 2050 moeten wereldwijd 10 miljard mensen van voedsel worden voorzien. Om dat te kunnen bereiken, dient een duurzame voedselketen tot stand te worden gebracht. Met de manier waarop nu wordt gedacht in de westerse wereld gaat dat echter niet lukken, waarschuwt Theo Hoen, CEO van Vencomatic Group. Wat is nodig om een duurzamere en efficiëntere voedselketen te realiseren? “Er zijn nieuwe technologieën en innovaties nodig om ervoor te zorgen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Elke week het laatste zakelijke nieuws
* Interviews met zakelijke (eind)beslissers
* Inclusief het gratis boekje '15 visies van sectorexperts'