Er is nog steeds meer vraag naar gezonde voeding op het werk. Was het vroeger nog taboe voor werkgevers om zich met dit soort zaken bezig te houden, tegenwoordig wordt het steeds meer van hen verlangd. Daarmee lijkt ook het draagvlak voor gezonde bedrijfsrestaurants te zijn toegenomen.

Het is een trend die Liesbeth Velema, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, alleen maar kan toejuichen. Hoewel er nog weinig studies zijn geweest die het effect van voeding op ziekteverzuim hebben onderzocht, staat wel vast dat gezond eten bijdraagt aan een goede gezondheid, licht ze toe. Daarnaast bestaan duidelijke verbanden tussen overgewicht en afwezigheid door ziekte. “Gezonde voeding op het werk is dan ook van wezenlijk belang.”

Hans Rijnierse, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), volgt deze gedachte. Volgens hem vormen voeding, beweging, ontspanning en een gunstige werk-privébalans de basis voor een goede gezondheid. Aangezien miljoenen Nederlanders een groot deel van hun dag op het werk doorbrengen, is het evident dat zij hier ook goed moeten kunnen eten. Voeding vormt de brandstof om te presteren, brengt plezier en zorgt voor een hogere productiviteit.

Onbewuste voedingskeuzes

Bedrijven doen er dan ook goed aan gezonde voeding in hun assortiment mee te nemen. Maar aanbieden alleen is niet genoeg. Volgens Velema zijn er meer factoren van invloed als het gaat om het maken van gezonde keuzes, zoals de manier waarop producten worden aangeboden. Daarbij kan de vraag naar gezondere producten wel zijn toegenomen, de cijfers liegen er niet om. “Veel Nederlanders kampen met overgewicht en er zou zelfs gesteld kunnen worden dat we in een obesogene samenleving leven. De confrontatie met minder gezonde voeding is overal aanwezig.”

Daarnaast worden de meeste voedingskeuzes onbewust gemaakt, vervolgt Velema. Elke dag besteden mensen energie aan het maken van beslissingen, en om hier op een zo efficiënt mogelijke manier mee om te gaan, worden voedingsbesluiten snel en automatisch gemaakt. “In het geval van een pauze op het werk, kan het zijn dat een medewerker al heel wat van deze denkkracht heeft verbruikt. In dat geval is de kans groter om voor ongezondere snacks te zwichten.”

Keuzes beïnvloeden

Het bestaan van deze mechanismen leidde bij Velema tot de vraag of ze niet op de een of andere manier kunnen worden gebruikt. Het vertaalde zich in een onderzoek waarbij ze samen met Veneca bekeek of werknemers desondanks tot gezonde keuzes konden worden verleid. Dit bleek wel degelijk het geval. De studie bracht in totaal veertien strategieën teweeg waarmee bedrijven hun werknemers het juiste zetje in de rug kunnen geven, zonder snacks compleet te hoeven elimineren.

Een van de manieren om gezonde voeding te stimuleren, is om meer fruit en groente aan te bieden, vertelt Rijnierse. Daarnaast kan gewerkt worden met kleinere porties, kosteloos water en een gelimiteerd snackaanbod. “De aanpak is op dertig locaties getest, waarna duidelijk te zien was dat werknemers betere voedingskeuzes maakten.”

‘Heel Nederland gezonder’

Het maken van gezonde keuzes lijkt dus bewezen beïnvloedbaar te zijn. Een uitkomst waar elk bedrijfsrestaurant mee aan de slag zou moeten, aldus Rijnierse. “Kleine aanpassingen kunnen er daadwerkelijk toe leiden dat Nederland gezonder wordt tussen de middag. Een ontwikkeling waar ik graag aan wil bijdragen.”

Daarbij is het ook een kwestie van moed, vult Velema aan. Veel werkgevers zijn terughoudend en denken dat het limiteren van snacks weerstand zal opleveren in de bedrijfsrestaurant. In de praktijk blijkt dit echter niet zo te zijn. Het draagvlak voor gezonde voeding is toegenomen en de strategieën kunnen op een geleidelijke wijze worden geïmplementeerd. Wie durft te veranderen, zal resultaat boeken.