In bedrijven waar digital een belangrijke succesfactor is, is het essentieel om snel en wendbaar nieuwe functionaliteit te kunnen ontwikkelen, stelt Corine van Drunen van QiQQER. Veel bedrijven werken hierom al met agile methodieken zoals scrum.

Wat is het voordeel van agile werken?

“Het grote voordeel van agile werken is dat je direct feedback krijgt (plan, do, check, adjust) waardoor je echt kunt ontwikkelen wat de klant wil. Daarnaast is gedurende het hele ontwikkelproces voor iedereen transparant wat geleverd wordt door wie en heeft iedereen continu zicht op de voortgang.”

Wat is scaling agile?

“De volgende stap voor bedrijven is het opschalen van het lean-agile werken naar de totale organisatie. Dat noemen we scaling agile. Echter op het moment dat je met meerdere teams cross-functioneel samenwerkt en parallel continu hardware en software oplevert wordt de behoefte aan afstemming en governance steeds groter. Zeker voor bedrijven met legacy-systemen is het niet eenvoudig om teams zelfstandig te laten.”

Hoe implementeer je scaling agile?

“Er is een aantal scaled agile frameworks in de markt dat een handleiding biedt om de voordelen van lean-agile te bereiken binnen grote organisaties. Een van die frameworks dat enorm snel groeit is het SAFe framework. In the VS heeft 70 procent van de top 100 Fortune bedrijven SAFe getrainde mensen. Als je dit meest uitgebreide framework doorgrondt kun je het toepasbaar maken voor elk bedrijf dat lean-agile wil werken.”

Hoe werkt SAFe in het kort?

“SAFe introduceert naast het werken in teams via scrum en kanban, het programma- en portfolioniveau. Binnen het programmaniveau zijn teams georganiseerd in zogenaamde Agile Release Trains (ART’s). Elke ART plant, commit en implementeert voor een totale waarde keten (value streams) als een zelf organiserend team van agile teams samen met stakeholders. Het portfolioniveau organiseert, voert governance uit en wijst budgetten toe aan value streams. De value streams realiseren oplossingen die bijdragen aan de bedrijfsmissie en strategische thema’s. Daarnaast heeft SAFe een aantal kernprincipes waaronder lean-agile leiderschap zodat er een agile mindset komt en de verandering goed geleid kan worden.”

Zijn er al resultaten in Nederland met het SAFe framework?

“In Nederland heeft Philips zeer succesvolle resultaten: de gemiddelde release cycle is van 18 naar 6 maanden gegaan, processen en tools zijn bedrijfsbreed afgestemd en de kwaliteit is enorm verbeterd. Daarnaast is de voorspelbaarheid veel groter geworden zodat zelfs releasen op aanvraag mogelijk is! Hiervoor zijn ongeveer 1300 mensen getraind en formeel gecertificeerd in agile en SAFe. Vergelijkbaar succes is ook bij Transavia zichtbaar.”

Waar kun je meer leren over deze methode?

“QiQQER organiseert de gecertificeerde training Leading SAFe voor iedereen die meer wil weten van lean-agile werken binnen grote organisaties met meerdere (business- en ontwikkel)teams of die de ambitie heeft met meerdere scrumteams te gaan werken en de afhankelijkheden onder controle wil houden. De training is geschikt voor onder andere directie, verandermanagers, projectmanagers, programma-managers, productmanagers, agile coaches, scrum masters en product owners.”