Een zakelijke lening aanvragen is iets waar veel startende ondernemers mee te maken krijgen. Het is een slimme manier om snel over startkapitaal te beschikken en daarmee jouw onderneming op te zetten. Toch is het niet geheel zonder gevaar. Daarom is het goed om voldoende onderzoek te doen en nooit onbezonnen te werk te gaan.
Bedenk goed dat een zakelijke lening uiteindelijk ook terugbetaald moet worden, inclusief bijkomende rente. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je deze slim gebruikt en daarmee meer omzet in jouw bedrijf creëert. Als je zeker weet dat een zakelijke lening bijdraagt aan een succesvolle start voor jouw onderneming, dan is dit natuurlijk een prima idee. Begin er echter niet aan wanneer je hier niet van overtuigd bent. Anders stort je jezelf wellicht in onnodige financiële problemen.
Als je het op de juiste aanpakt, kan een zakelijke lening echter bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Maar waar let je op tijdens de aanvraag? We hebben enkele tips op een rijtje gezet om het risico voor jou zo klein mogelijk te maken.
Maak een risicoprofiel van je bedrijf
Kredietverstrekkers zullen een risicoprofiel van je bedrijf maken. Maar dit kan je zelf natuurlijk ook al doen. Hierbij wordt met name gekeken naar de liquiditeit en cash-flow van het bedrijf. Een gezond bedrijf heeft dagelijks genoeg geld op de rekening staan en zal zich niet zo snel in meer schulden werken. Hierdoor is het voor de kredietverstrekker duidelijk dat je in staat zult zijn om de lening af te betalen. Wanneer er op jouw bankrekening nog nauwelijks geld binnenkomt, zal dit een hoger risicoprofiel opleveren.
Dit hoeft geen probleem te zijn, maar hier kan de kredietverstrekker vervolgens wel een hogere rente aan verbinden. Wanneer het risico voor hem erg hoog is, zal dit de looptijd én het rentepercentage nadelig beïnvloeden. Op die manier proberen ze zichzelf in te dekken, maar dit is wel minder gunstig voor jou.
Houd er ook rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat een zakelijke lening wordt goedgekeurd. In sommige gevallen is de kans van slagen slechts 5%. Geheel afhankelijk van jouw bedrijf.
Hier moet je op letten bij het afsluiten van een zakelijke lening
Als je van plan bent om een zakelijke lening af te sluiten, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hoewel dit per bedrijf verschillend is, zijn dit de belangrijkste voorwaarden:
- Bereken jouw risicoprofiel en houd rekening met verschillende scenario’s. Ook de scenario’s die minder gebruikelijk zijn. Zal jouw bedrijf bijvoorbeeld stand houden wanneer er weer een lockdown volgt?
- Leen nooit meer dan echt noodzakelijk is
- Kies indien mogelijk voor de kortste looptijd. Zo betaal je de minste rente en ben je op de lange termijn goedkoper uit
- Vergelijk verschillende aanbieders van zakelijke leningen en doe eventueel bij meerdere partijen je aanvraag. Bedenk goed dat de kans dat jouw aanvraag wordt geaccepteerd niet enorm groot is
- Bereken de totale kosten per maand van de lening en bepaal hoe je deze kunt betalen.