Als ondernemer zul je zo nu en dan moeten investeren om de concurrentie bij te houden of liever nog voor te blijven. Investeren gaat echter in de meeste gevallen niet zonder financiering tenzij je de beschikking hebt over een hele dikke bankrekening. Wil jij dus je bedrijf laten groeien dan kom je in de meeste gevallen niet om een zakelijke lening heen. Daarom vertellen wij je in dit blog waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke lening.

Welke vragen stel je jezelf als je op zoek bent naar een bedrijfsfinanciering?

Als je op zoek gaat naar mogelijkheden voor een zakelijke financiering, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je over kunt gaat tot het zetten van je handtekening onder een contract. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

1.    Waar heb je de lening voor nodig?

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar heb je al gekeken naar alternatieven om extra kapitaal op te halen? Soms is een zakelijke lening niet de beste optie. Stel dat je geld nodig hebt om voorraad in te kopen die je daarna weer snel verkoopt, dan ziet de behoefte er heel anders uit dan wanneer je middelen nodig hebt om een machine aan te schaffen waarop je jarenlang afschrijft.

2.    Hoeveel geld wil je lenen?

Zet voor jezelf op een rijtje hoeveel geld je precies wilt lenen. Wees je er van bewust dat je beter in één keer voor een groot bedrag kunt gaan dan dat je achteraf tot de ontdekking komt dat de lening niet voldoende was en je moet bij lenen tegen misschien een veel minder gunstige rente.

3.    Hoe snel kan en wil je de lening terug betalen?

Met andere woorden, welke financiering past het beste bij jouw onderneming? Simpel gezegd moet de aflossingsfrequentie passen bij je cashflow. Denk vooraf na over de juiste balans, zodat je een financier kunt aangeven hoe je dit voor je ziet en wat de mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

4.    Zijn er alternatieve mogelijkheden voor het afsluiten van een zakelijke lening

Wees je er van bewust dat als je een zakelijke lening via de reguliere weg (lees via de bank) af gaat sluiten, hier vaak heel veel haken en ogen aan zitten. In veel gevallen zijn alternatieve mogelijkheden erg interessant en veel makkelijker te verwezenlijken. Pinvoorschot is hier een mooi voorbeeld van.

Welke vragen stel je aan je financier?

Als je alle vragen hierboven beantwoord hebt zijn er daarnaast natuurlijk ook vragen die je aan je financier moet stellen als je een zakelijke lening af wilt sluiten. Ook deze zetten we natuurlijk voor je op een rijtje:

  • Wat zijn de rentekosten en zijn er extra kosten?
  • Hoe ziet het aflosschema eruit?
  • Wanneer begin ik met aflossen?
  • Hoelang duurt het aanvraagproces?
  • Welke gegevens moet ik aanleveren?
  • Hoe beoordelen klanten de financier?
  • Wordt mijn lening geregistreerd bij het BKR?