Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je vast en zeker weleens gehoord van een bedrijfsrekening. Dit is een rekening die je speciaal voor jouw bedrijf kunt openen. Bij banken staat deze rekening ook wel bekend onder de naam zakelijke rekening. De voornaamste reden om een bedrijfsrekening te openen is omdat je hiermee privé en zakelijk geld van elkaar scheidt. Bovendien straal je professionaliteit uit richting jouw klanten, want een zakelijke rekening staat op naam van jouw bedrijf. Ben je zelf ondernemer en vraag jij je af of je in aanmerking komt voor zo’n rekening? Wij vertellen je in deze tekst precies hoe het zit.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Voordat je een zakelijke rekening opent, wil je ongetwijfeld eerst weten of dit verplicht is. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want wettelijk gezien is dit niet het geval. Daarom vraag jij je misschien af waarom je een bedrijfsrekening zou openen. Ondanks dat je niet verplicht bent om zo’n rekening te openen, kun je er eigenlijk niet omheen. In de algemene voorwaarden van vrijwel iedere bank staat namelijk dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Doe je dit toch? Dan bestaat de kans dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt. Banken controleren namelijk steekproefsgewijs of privérekeningen niet zakelijk gebruikt worden.

Zakelijke rekening voor vrijwel ieder bedrijf

Een zakelijke rekening openen is dus niet verplicht, maar eigenlijk ontkom je er niet aan. Daarom doe je er goed aan direct een bedrijfsrekening te openen als je voor jezelf begint. In principe komt iedere onderneming in aanmerking voor zo’n rekening. Banken bieden namelijk verschillende pakketten aan. Hierdoor is er altijd wel een pakket te vinden dat aansluit bij jouw wensen en behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld een zzp rekening openen. Dit kan uiteraard alleen als jouw bedrijf een eenmanszaak is. Dit pakket bestaat onder meer uit één zakelijke rekening en betaalpas.

Is jouw bedrijf geen eenmanszaak, maar bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv)? Ook dan is er een zakelijke rekening te vinden die bij jouw bedrijf past. Je kunt namelijk ook voor pakketten kiezen met meerdere zakelijke rekeningen en betaalpassen. Wil je naast een zakelijke betaalrekening ook graag een zakelijke spaarrekening? Ook dat behoort vaak tot de mogelijkheden. Om te bepalen wat voor jou de beste bedrijfsrekening is, raden wij je aan eerst jouw wensen op een rijtje te zetten voordat je een keuze maakt.

Bank controleert jouw gegevens

De meeste bedrijven kunnen probleemloos een zakelijke rekening openen, maar het is niet zo dat een bank iedere aanvraag ook maar zo accepteert. Voordat zij een bedrijfsrekening voor jou openen, worden de bedrijfs- en identiteitsgegevens namelijk eerst gecontroleerd. Als er bij deze controle geen problemen aan het licht komen, wordt er zo snel mogelijk een bedrijfsrekening voor je geopend. De bank stuurt je vervolgens alles toe wat je nodig hebt, zoals de betaalpas. Zodra je dit eenmaal ontvangen hebt, kun je in principe direct gebruik maken van jouw bedrijfsrekening. Ziet een bank reden om jouw aanvraag te weigeren? Dan is het niet mogelijk om een zakelijke rekening te openen.