Je werk is gedaan en er kan weer een factuur naar een tevreden klant. Maar soms moet je lang wachten op de betaling en vergeet je helemaal dat je nog een openstaande rekening hebt. Zulke problemen kun je voorkomen met slimme boekhoudsoftware met debiteurenbeheer.

Vergeet je inkomsten niet

Het is niet het leukste werk, de administratie. Dat geldt voor zzp’ers, maar ook voor ondernemers met een bedrijf. Niet alleen moet je de uitgaven bijhouden, ook je inkomsten. Komen die van andere bedrijven waarvoor je een dienst hebt verleend of aan wie je producten hebt verkocht, dan krijg je te maken met debiteuren: bedrijven die jou geld verschuldigd zijn. En dan is het hopen dat ze op tijd betalen!

Op tijd betaald krijgen een bekende uitdaging onder ondernemers

Uit de recente MKB Barometer van Exact blijkt dat je niet de enige bent die met dit probleem worstelt. Vier op de vijf ondernemingen krijgen te maken met cahsflowproblemen omdat klanten te laat betalen. In de ideale wereld wordt de factuur gewoon binnen de termijn betaald. Maar die ideale wereld bestaat niet. Bijna 90 procent van de klanten betaalt weleens te laat en bijna 38 procent van de verkoopfacturen blijkt pas na meer dan twee herinneringen betaald te worden! Dat betekent dat je zelf goed in de gaten moet houden of iemand betaalt en zo ja wanneer. Intussen ben jij natuurlijk allang weer met volgende opdrachtgevers of klanten bezig, dus het beheren van de uitstaande facturen schiet er maar al te vaak bij in. Hoe los je dat op?

Debiteurenbeheer

Je gebruikt vast en zeker een boekhoudprogramma. Heb je er al eens bij stilgestaan dat zulke programma’s je ook kunnen helpen met debiteurenbeheer? Wanneer een klant vergeet te betalen, dan verstuurt de software automatisch herinneringen. Sommige oplossingen voor debiteurenbeheer kunnen deze herinneringen zelfs aanpassen aan het betaalgedrag van je klant. Dat betekent dat een opdrachtgever die vrijwel nooit te laat is met betalen, anders wordt benaderd dan een klant die laks is met het overboeken van de facturen. Zo hou je goede relaties te vriend! Het laatste wat je wilt is het zover laten komen dat je een incassobureau moet inschakelen.

Automatische betaallinks

Je kunt het je klant ook nog extra gemakkelijk maken door automatisch betaallinks toe te voegen aan de herinnering. Zo kan die direct betalen met een link in de mail. Natuurlijk met iDeal of creditcard, maar steeds vaker ook met populaire andere betaalopties als Apple Pay, PayPal of Klarna.

Tijdsbesparing

Het doen van debiteurenbeheer met je boekhoudsoftware zorgt ook voor een flinke tijdsbesparing, want de software regelt alles automatisch voor je zonder dat je er omkijken naar hebt. Bovendien voorkomt het fouten. Een factuur die niet goed is opgesteld en waar klanten vragen over stellen levert natuurlijk sowieso vertraging op in de betaling. Wanneer je je facturen in de boekhoudsoftware opmaakt en er ook debiteurenbeheer mee doet, weet je zeker dat alles klopt.

Ga voor slim debiteurenbeheer

Maak je al gebruik van boekhoudsoftware, dan is het zeker de moeite waard om het toevoegen van debiteurenbeheer te overwegen. Het voorkomt te laat of helemaal niet betalen en zorgt voor een actueel inzicht.