Het is vaak geen favoriet klusje van ondernemers: het bijhouden van de boekhouding. Het kost tijd, is vaak ingewikkeld en je vraagt je soms af of je niet te veel belasting betaald. Het is soms lastig om je boekhouding up to date te houden als het bijhouden van de boekhouding veel moeite kost. Toch zijn er een aantal tips en trucs die de boekhouding eenvoudiger en makkelijker maken. Betaal nooit meer te veel belasting en laat de inkomsten en uitgaven inzichtelijk zijn met onderstaande tips en trucs.

De voordelen van een goede boekhouding

Een goede boekhouding is meer dan het bijhouden van de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Het gaat om transparantie en inzicht van je geldstromen en inzicht in je vaste lasten en wettelijke verplichtingen, zoals belastingen. Met een goede boekhouding ben je up-to-date en heb je de juiste inzichten om op tijd je belasting aangiftes uit te voeren. Wanneer je bij bent met de boekhouding kost het je weinig tijd, zeker wanneer gebruik maakt van een goed boekhoudprogramma. Fouten worden met een boekhoudprogramma voorkomen, inzichten in de boekhouding worden duidelijk gepresenteerd, je bent op tijd met belasting betalen en je betaald nooit meer teveel belasting. Ideaal dus!

5 tips om de boekhouding makkelijker te maken

 Het bijhouden van de boekhouding blijft soms een lastige klus. Maar met deze tips wordt de boekhouding echt kinderspel. De eerste tip is gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma die inzicht geeft maar bovenal makkelijk in gebruik is. Je bespaart jezelf dan veel tijd. Een tweede tip is de boekhouding up-to-date te houden. Werk dus iedere dag de boekhouding bij om geen achterstanden op te lopen. Een derde tip is om zakelijke- en privé-uitgaven te scheiden. Zo heb je direct inzicht in je zakelijke kosten zonder dat deze cijfers vertroebeld worden. Zorg er verder voor dat je maandelijks factureert en dat je je archieven digitaal bijhoudt. Zo weet je zeker dat je nooit meer loopt te stoeien met de boekhouding. Het bijhouden van de archieven en het automatisch versturen van facturen zal je veel tijd besparen. Werk dus met een goed boekhoudprogramma om de facturen maandelijks automatisch te laten versturen. Bovendien krijg je een handig inzicht van niet-betaalde of te laat betaalde facturen.

Hoewel het bijhouden van de boekhouding soms een lastige klus is waar je echt tegenop kan zien, zijn er een aantal tips waarmee je het boekhouden een stuk eenvoudiger maakt. Schaf in ieder geval een goed boekhoudprogramma aan waarmee je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven, maar waarmee je ook veel tijd bespaard. Zo mis je nooit een betaaltermijn van de belastingdienst en betaal je ook nooit te veel belasting. Met het automatisch versturen van maandelijkse facturen bespaar je jezelf veel tijd en krijg je handige inzichten. Ideaal dus wanneer je geen fan bent van de boekhouding want op deze manier wordt het bijhouden van de boekhouding echt kinderspel.