Heb jij het gevoel dat je nooit genoeg geld hebt ondanks het feit dat je goed verdient? Dan is het waarschijnlijk tijd om jouw financiële planning te gaan stroomlijnen. Het hebben van een goed financieel plan zal niet alleen zorgen voor een financieel stabiele toekomst, maar zal jou ook helpen bepalen of je bijvoorbeeld een persoonlijke lening moet aanvragen om eventuele financiële problemen te overwinnen. Hieronder lees je een aantal simpele financiële tips die iedereen zou moeten volgen voor een betere financiële toekomst.

Budgetteren

Budgetteren is de meest efficiënte manier om bij te houden waar jouw geld aan wordt besteed. Het helpt jou prioriteiten te stellen en te bepalen of je binnen jouw mogelijkheden leeft. Het brengt de verwachte inkomsten, vaste kosten zoals hypotheek, huur of lening aflossingen, wat je zou willen sparen en het bedrag dat beschikbaar is voor diverse overige doelen in kaart.

Zet een noodfonds op

Noodfondsen zijn idealiter zes maanden van de vereiste huishoudelijke uitgaven als slechts één persoon geld binnenbrengt. Of drie maanden als een huishouden uit twee inkomens bestaat. Als er sprake is van veel volatiliteit in inkomsten, zou het ideaal zijn om het aantal te verhogen tot negen of twaalf maanden. Indien je met een noodsituatie wordt geconfronteerd, kun je daarnaast ook een persoonlijke lening aanvragen. Zelfs wanneer je een renovatie wilt laten doen, probeer dan niet in jouw noodfonds te gebruiken, maar vraag in plaats daarvan een renovatielening aan.

Bekijk jaarlijks jouw verzekeringen

Ga nog eens de verzekering van jouw huis, auto, aansprakelijkheid of levensverzekering na om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt. Controleer of je op premies kunt besparen of dat je betaalt voor onnodige verzekeringen in jouw polis. Vergelijk jaarlijks verschillende verzekeringsmaatschappijen om te zien of iemand anders een betere deal aanbiedt.

Beleggingen

Ga na of uw beleggingen nog steeds in overeenstemming zijn met jouw risicotoleranties en financiële doelstellingen. Het is goed mogelijk dat de waarden van de aandelen, obligaties of andere beleggingen het afgelopen jaar zijn veranderd. Overleg met beste beheerder van vermogen of je jouw beleggingen opnieuw in evenwicht moet brengen.

Weet jij hoe jouw belastingprofiel eruit ziet?

 Als je verwacht dat jouw belastingschijf in het lopende jaar zal stijgen of dalen, overweeg dan mogelijkheden om aftrekposten in het lopende jaar eerder op te nemen of ze uit te stellen tot het volgende jaar.

Automatiseringsmogelijkheden

Technologie kan jouw beste vriend zijn, dus maak er zo goed mogelijk gebruik van. Er zijn oneindige financiële apps en technologische hulpmiddelen die jou efficiënt kunnen helpen om te sparen. Wanneer je sparen automatiseert, wordt je gedwongen om eerst te sparen en uit te geven wat er overblijft – wat essentieel is om rijkdom te laten groeien.

Het is van cruciaal belang dat je binnen je mogelijkheden leeft en geen spullen koopt die je niet nodig hebt. Focus op de toekomst in plaats van alleen prioriteit te geven aan het heden of het verleden. De financiële gezondheid hangt af van hoe goed jouw vermogensbeheer is geregeld, welke risico’s je kunt nemen en hoe je de financiële doelen in de loop van de tijd kunt aanpakken met financiële planning.