Funding Circle is in 2010 opgericht omdat er een grote kans lag op de financieringsmarkt voor het MKB. Dat gat blijkt een gezonde voedingsbodem te zijn geweest. In nog geen decennium is het online leenplatform uitgegroeid van een handvol leningen naar een internationaal opererende organisatie die meer dan 68.000 ondernemers heeft geholpen.

“Gek genoeg is datzelfde probleem er negen jaar later nog altijd”, aldus directeur Jeroen Broekema. “Met name de kleine bedrijven hadden moeite met het vinden van goede service en snelheid van hun financiering. Zij zijn gebaat bij een passende kapitaalinjectie om nieuw personeel aan te nemen, inventaris uit te breiden of op grotere schaal inkopen te doen. Daar schoten de traditionele grootbanken tekort.”

Ratings

“Aan de andere kant zagen we dat veel investeerders geld wilden uitlenen aan deze kleine organisaties, maar die mogelijkheid niet kregen”, vervolgt hij. “Daar zijn wij met Funding Circle op ingesprongen.” “In de traditionele sector is men traag, is de service vaak slecht, werkt men intransparant en worden rare voorwaarden gehanteerd. Bij ons is alles super- simpel. In principe is iedere investeerder welkom. Variërend van 100 euro tot grote investeerders en institutionele partijen met grote bedragen. Je kiest zelf de leningen op basis van achtergrondinformatie en door ons berekende ratings van A+ tot E. Die ratings geven het investeringsrisico aan. Gaat het met dat bedrijf minder goed, dan betekent dat dat jij een deel van je investering kan kwijtraken. We zijn namelijk geen spaarrekening. Wij zorgen ervoor dat onze investeerders daarvan op de hoogte zijn en adviseren altijd om te spreiden en te diversifiëren.”

Basisvereisten

Door 4 jaar geleden aan te sluiten bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding en zich in te zetten voor de Stichting MKB Financiering probeert Funding Circle bij te dragen aan een duurzame markt. “Wij zijn een van de grootste qua aantallen en hebben daarom in mijn ogen een belangrijke lead in het professionaliseren van de sector. Overal waar we kunnen, willen we bijdragen. We proberen met onze transparantie, snelheid en service de markt te verbeteren.”

“Je wordt ook niet zomaar lid van deze initiatieven. Iedereen mag aansluiten, maar alleen als je voldoet aan de basisvereisten. Ik vergelijk het weleens met een rijbewijs. Uiteindelijk wil je alleen de mensen die kunnen autorijden op de weg tegenkomen.”

Meer informatie
www.fundingcircle.nl