Wat is het verschil tussen American Factoring en traditionele factoring?

Bij factoring verkoop je jouw facturen aan een factoring bedrijf. Bij traditionele factoring ben je na het sluiten van een overeenkomst verplicht om alle facturen aan hen te verkopen. Vervolgens nemen zij de betalingstermijn en het debiteurenbeheer over en na goedkeuring wordt het verschuldigde bedrag binnen 24 uur op jouw zakelijke rekening gestort. Wanneer je kiest voor American Factoring geniet je dezelfde voorwaarden, maar het grote verschil is dat je zelf bepaald welke facturen je wel en niet verkoopt. Je bent dus niet verplicht om al jouw facturen te verkopen.

Sneller en eenvoudiger

Factoring is een snelle en eenvoudige methode om jouw facturen te laten uitbetalen, maar bij een langdurige samenwerking met een factormaatschappij kost het wel iets meer tijd en energie om de samenwerking tussen beide partijen vlekkeloos te laten lopen. Ook moet je aan bepaalde omzet eisen en andere garanties in vergelijking met American Factoring voldoen. Daarnaast is het opzetten van een samenwerking voor American Factoring simpeler en sneller en heb je geen minimum omzet nodig om in aanmerking te komen. Factoring voor MKB is dus mogelijk, maar ook voor ZZP’ers.

Is American factoring duurder dan normale factoring?

Een veelgestelde vraag is of American Factoring duurder is, en in de basis zijn de verschillen minimaal. Natuurlijk lopen deze kosten wel uiteen als je factormaatschappijen met elkaar vergelijkt. De één vraagt immers een hogere fee dan de ander. De fee die je betaalt hangt van een aantal factoren af. Zo wordt er gekeken naar de betalingstermijnen van je opdrachtgevers en naar de hoogte van de omzet die gefinancierd wordt door het factoringbedrijf. De fee ligt in de basis rond de 3% over het factuurbedrag en je betaalt dus ook meer als je factuur hoger is.

Een paar nadelen

De nadelen van American Factoring zijn hetzelfde als bij de traditionele. Factoring heeft soms nog het imago dat het iets voor zwakke ondernemingen is. Gelukkig wordt dit imago al sterk miner. Bij American Factoring is er nog een ander nadeel, namelijk een strenge check op de kredietwaardigheid van jouw klanten en opdrachtgevers. Met andere woorden; Zij kunnen jouw klant of opdrachtgever weigeren en dan moet je dus zelf aan de slag met het beheren van de debiteuren en het innen van het factuurbedrag.