Het milieu gaat al tientallen jaren gebukt onder een toenemende CO2-uitstoot en het verbruik van schaarse grondstoffen zoals olie en aardgas. De industriële sector neemt de grootste milieuschade voor zijn rekening, maar ook de invloed van Nederlandse huishoudens mag niet worden onderschat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij jaarlijks voor 2,6 miljard euro aan schade veroorzaken. Karin Husmann (manager sustainable energy systems) en Richard Verbree (CEO) van Inventum, een Nederlandse producent van duurzame warmte- en ventilatiesystemen, vertellen over het belang van een milieubewust energieverbruik.

Karin Husmann

Karin Husmann

De regering wil dat Nederland binnen een aantal jaar één van de duurzaamste landen van Europa wordt. Zijn we daarin goed op weg?

Husmann: “We lopen duidelijk achter, daarvoor hoef je maar een blik op recente onderzoeken te werpen. Zo vormen we bij het opwekken van duurzame energie en het verminderen van energieverbruik bepaald niet de voorhoede. Gelukkig zijn er inmiddels wel een aantal stappen gezet om het verbruik van elektriciteit en gas te verminderen. Maar om het duurzaamste land van Europa te worden is nog een lange weg te gaan. Sterker nog, we staan pas aan het begin.”

Verbree: “De uitvoering gaat inderdaad nog te langzaam. Wel merken we dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt. Zo is ‘gasloos’ momenteel een thema bij de bouw van nieuwe woningen. Het is namelijk de bedoeling dat in 2050 aardgas verdwijnt uit de Nederlandse huishoudens. Er wordt geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd, terwijl de huidige infrastructuur de beste van de wereld is en we de mogelijkheid hebben om andere soorten gas te gebruiken dat als back-up zou kunnen dienen. Doordat de overheid een onduidelijke stip op de horizon plaatst, is het voor veel consumenten niet duidelijk wat zij nu moeten doen. Houdt dit bijvoorbeeld in dat zij geen cv-ketel op gas meer mogen kopen?”

Wat zijn de grootste uitdagingen bij deze energietransitie?

Verbree: “Allereerst hebben we in Nederland mankracht nodig om de vervangende techniek te installeren. Een tweede, nog belangrijker punt is de communicatie richting consumenten. Duurzame alternatieven zijn immers per definitie duurder dan traditionele varianten. Dit geldt ook voor warmtepompen. Het probleem is dat nieuwe, duurzame pompen moeten concurreren tegen een uitontwikkeld gasproduct dat beschikbaar is voor een veel lagere prijs. Toch heeft een duurzame warmtepomp grote voordelen, zoals een aanzienlijke kostenbesparing op de lange termijn. Die boodschap moet duidelijk worden overgebracht.”

Richard Verbree

Richard Verbree

Welke oplossingen bieden jullie op het gebied van duurzame verwarming?

Verbree: “Als bedrijf zijn we ooit begonnen met het creëren van producten die elektriciteit gebruiken. Nu, 110 jaar later, richten we ons juist op het besparen van elektriciteit. Dankzij onze gepassioneerde medewerkers heeft Inventum in de loop der jaren een hoop duurzame innovaties bedacht. Zo hebben wij bijvoorbeeld de compacte warmtepompboiler uitgevonden en introduceerden we later varianten daarop, zoals de hybride- en ventilatie-warmtepomp.”

Husmann: “Met onze warmtepompen kun je hybride of volledig elektrisch verwarmen. Hybride is een gemengde variant, waarbij gas vooral als back-up dient voor de elektrische verwarming met de warmtepomp. Dit is gunstig voor huiseigenaren die al over een goede ketel beschikken en zodoende nog niet willen investeren in een heel nieuw systeem, want een warmtepomp kan relatief eenvoudig worden toegevoegd. Dit sluit aan op onze visie: consumenten de mogelijkheid bieden om stap voor stap over te schakelen op een duurzaam energieverbruik.”

Meer informatie
Inventum Technologies B.V.
khusmann@inventum.com
030 274 84 84
www.inventum.com