Kopieergedrag komt erg vaak voor in de supply chain van industriële bedrijven, soms zelfs ten koste van de productiviteit. Dat ontdekten onderzoekers van Aalto University en University College Dublin.

Samenwerking met leveranciers

De onderzoekers bestudeerden de samenwerking tussen industriële bedrijven en leveranciers. Dit deden ze door middel van een enquête onder 261 fabrieken. Deze enquête was met name gericht op de manier waarop organisaties informatie delen, leveranciers betrekken bij het proces, langetermijncontracten aangaan en problemen oplossen.

Hieruit kwam naar voren dat bedrijven in dezelfde omgeving vaak vergelijkbare werkwijzen hebben, voornamelijk als het gaat om leveranciersintegratie. Dit is de mate van betrokkenheid van leveranciers. “Finse fabrieken waren bijvoorbeeld onderling meer vergelijkbaar op dit gebied, vergeleken met fabrieken uit andere landen,” zegt dr. Katri Kauppi van Aalto University.

Kopieergedrag in de supply chain

Locatie is dus een belangrijke indicator voor kopieergedrag in de supply chain, maar ook het personeelsaantal speelt een rol. De meest voorkomende reden voor vergelijkbare werkwijzen is echter benchmarking. Dit is het systematische vergelijkingsonderzoek dat bedrijven onderling toepassen om tot een “best practice” te komen: de modus operandi die uitblinkt in efficiëntie.

“De vergelijkbare werkwijzen zijn daarom een resultaat van zowel bewust vergelijkingsonderzoek als indirect kopieergedrag,” zegt dr. Virpi Turkulainen van University College Dublin.

Het belang van goedkeuring

In de organisatiewetenschap wordt er al tijden gespeculeerd over de groeiende gelijkenissen tussen bedrijven, en het belang van goedkeuring komt vaak naar voren. Bedrijven ontwikkelingen hun procedures namelijk op basis van enige overeenstemming met onder andere klanten, leveranciers en de media.

De onderzoekers hadden de omvang van dit kopieergedrag echter niet verwacht. De invloed van omgevingsfactoren leek namelijk groter dan de strategische doelstellingen van het bedrijf zelf.

Risico’s van kopieergedrag

Volgens Kauppi is het kopiëren van procedures niet geheel zonder risico. “Het is mogelijk dat bedrijven uitsluitend voor populaire procedures gaan, die eigenlijk niet geschikt zijn voor hun bedrijfscultuur of ambities. Een voorbeeld hiervan is lean werken, dat een cultstatus heeft bereikt in Japan als dé methode om efficiënte te verhogen. Maar het is geen sleutel tot succes als het bedrijf niet in staat is om het te integreren in hun dagelijkse activiteiten.”

Het onderzoek is gepubliceerd in de International Journal of Operations & Production Management.