Zodra je nieuwe kansen ziet voor de toekomst van je bedrijf, komt al snel de financieringsvraag op tafel. Er moet immers vooraf geld worden geïnvesteerd in plannen om ze tot uitvoering te brengen. Geld lenen is de meest voorkomende manier om aan kapitaal te komen. Daar zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dus mocht je jezelf afvragenwanneer krijg je een zakelijke lening?’, dan vind je in dit artikel antwoord hierop.

Banken kijken eerst of je een gezond bedrijf hebt

Het spreekt voor zich dat een geldverstrekker vooral wil weten of je bedrijf veel of juist weinig risico betekent voor ze. Daarom willen ze vooraf precies weten wat de (financiële) situatie van je bedrijf is. Denk bijvoorbeeld aan een jaarrekening die je moet overhandigen, maar ook bij- en afschrijvingen van je zakelijke rekening. Dit geeft de bank een goed beeld van je recente situatie.

Een andere voorwaarde om een zakelijke lening te mogen afsluiten is dat je al wel een tijdje bezig bent. Meestal wordt 15 maanden als ondergrens gehanteerd. Sta je dus minimaal zo lang ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, bv, vof of maatschap, dan voldoe je al aan deze voorwaarde. Zo’n termijn is ook nodig om überhaupt jaarcijfers te kunnen overleggen.

De definitie van een gezond bedrijf is voor de meeste banken dat je een positief eigen vermogen hebt, winst maakt en een minimale omzet hebt van € 50.000.

Wat je precies doet speelt ook een rol

Geldverstrekkers kijken ook naar de branche waarin je actief bent. Het kan voorkomen dat ze met bepaalde sectoren niet in zee willen gaan, zoals bedrijven die zich richten op gokken, drugs of porno.. Voor andere branches, zoals de financiële dienstverlening, publieke sector, landbouw en scheepvaart, gelden soms ook beperkingen.

Het proces van zakelijk geld lenen

Waarschijnlijk stel je jezelf voordat je in gesprek gaat ook de vraag ‘hoe werkt een zakelijke lening?’. De basis is vrij simpel: je bepaalt welk bedrag je wilt lenen (meestal tussen de € 5.000 en € 1.000.000) en kijkt welke looptijd bij je investering past (inclusief hoeveel je aflost per maand). Voldoet je bedrijf aan de voorwaarden en ontvang je een aanbod dan weet je tegen welk rentepercentage je kunt lenen. Maak je gebruik van het aanbod en zijn de contracten getekend? Dan krijg je direct het hele bedrag overgemaakt op je rekening en kun je ermee aan de slag.

De voorwaarden zijn vooraf duidelijk, je weet wanneer je alles afbetaald moet hebben, dus je hebt alle zekerheid voor je bedrijf zonder onverwachte verrassingen.