Zakelijke leningen zijn er in verschillende soorten en maten. Welk krediet past bij jou. Lees meer over een passende financiering voor je bedrijf, onderneming of startup.

Zakelijk lenen is een verzamelnaam voor verschillende leenvormen. Deze variëren van de manier waarop je aflost, het bestedingsdoel en hoe je het geld krijgt. Welke zakelijke lening past bij je?

De meest simpele variant is een vaste zakelijke lening. Je leent eenmalig een bedrag met een specifiek doel. Het leenbedrag betaal je binnen de afgesproken looptijd terug in vaste maandtermijnen. In die maandtermijn zit een deel rente en een deel aflossing. Deze leenvorm is de zakelijke variant van een persoonlijke lening.

Met een flexibel zakelijk krediet heb je altijd geld achter de hand. Binnen een afgesproken kredietruimte mag je geld opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Je betaalt alleen rente over het openstaande leenbedrag. Deze rente is flexibel en kan gedurende de looptijd wijzigen. Reeds afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen.

Ook een zakelijke creditcard geeft extra kredietruimte. Een net als bij een reguliere creditcard betaal je openstaande leenbedragen aan het einde van de maand terug. Dit is dus een zeer kortlopende lening

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Als ondernemer moet je vaak wachten op de betaling van facturen. Dit kan vervelend zijn als je door wilt met je bedrijf. Met factoring worden openstaande facturen vooruit betaald. De factoringmaatschappij vraagt hiervoor een deel van het factuurbedrag als rente. Soms zit hier ook een risico in verwerkt om wanbetalers af te dekken.

Specifiek voor het kopen van (extra) voorraad kun je voorraadfinanciering aanvragen. Dit is vaak een kortlopende lening die je direct terug betaald met als de voorraad verkocht is. 

Via crowdfunding kunnen particulieren in jouw bedrijf investeren. In plaats van het volledige bedrag lenen bij 1 kredietverstrekker, legt een groep investeerders (de crowd) geld bij elkaar. Via een crowdfundingplatform worden bedrijven en investeerders bij elkaar gebracht. Op basis van het risico wordt een rente bepaald. Is dit aanbod niet interessant genoeg, dan bestaat de kans dat niet het volledige bedrag gefinancierd wordt.

Een starterslening is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor startende ondernemers. Zij kunnen soms niet terecht bij reguliere zakelijke kredietverstrekkers, bijvoorbeeld als het bedrijf minimaal 2 jaar ingeschreven moet zijn. Een starterslening helpt je jouw ambities waar te maken. Houd er echter rekening mee dat een eigen inleg gevraagd kan worden. Bekijk ook deze subsidies en regelingen voor startende ondernemers.