Investeren in een recreatiewoning kan verschillende redenen hebben. “Rendement en opbrengst kan daarbij een belangrijke factor zijn, maar hoeft niet voor iedereen de motivatie te zijn om een recreatiewoning te kopen,” zegt Henkjan Prins, beursmanager van Second Home International, organisator van een grote beurs waar vraag en aanbod op het gebied van recreatiewoningen bij elkaar worden gebracht.

“Er zijn ook mensen die op langere termijn voor de overwaarde gaan en nu zelf gebruik willen maken van zo’n woning. Over het algemeen is het vooral een wat jongere doelgroep die een tweede woning aanschaft om een hoger rendement dan banksparen te krijgen. Verhuur levert al snel en eenvoudig het dubbele op van de huidige rente. Een rendement van 3% is dan wel het minimaal haalbare rendement, maar het ligt er natuurlijk aan hoe actief de eigenaar daar zelf in is.”

Weinig nadelen
Investeren in een recreatiewoning heeft weinig nadelen. “Je moet het geld hebben liggen,” zegt Prins. “Er is geen bank die je daar 200.000 euro voor leent. Een nadeel kan dan wel zijn dat als je het geld acuut nodig hebt, je dat eerst uit de woning moet halen, oftewel moet verkopen. Dat kan soms wat langer duren, afhankelijk van de verkoopprijs, de locatie en ligging.” Recreatiewoningen die op pachtgrond staan, kunnen over het algemeen (nieuw) vanaf 80.000 euro gekocht worden.

Resale op de Veluwe –bestaande recreatiewoningen die van eigenaar wisselen- zijn soms al vanaf 40.000 euro te koop. Maar stenen objecten op eigen grond kunnen wel twee ton kosten. In Spanje is de prijs erg afhankelijk van de ligging ten opzichte van kust, strand en golfbaan, maar in Oostenrijk is het belangrijk dat een huis dicht bij een ski- of wandelgebied ligt. Locatie is soms bepalender in de prijs dan of het huis één of twee slaapkamers heeft. Veel mensen hebben een voorkeur voor Spanje, waarna Nederland, Frankrijk, Italië, Turkije en Oostenrijk volgen.”

Doelgroep en crisis
Over het algemeen is beleggen in een recreatiewoning aantrekkelijk voor de doelgroep die twee maal modaal of meer verdient. “Ook opleidingsniveau speelt daarbij een rol,” zegt Prins. “De gemiddelde koper is hoger opgeleid en heeft een hbo- of wo-opleiding. De meerderheid van geïnteresseerden in een recreatiewoning is werkzaam als zelfstandig ondernemer en de gemiddelde leeftijd van de doelgroep is de laatste jaren iets gedaald naar 46 tot 55 jaar.” De afgelopen jaren heeft de markt het hard te verduren gehad.

“België, waar we ook tweemaal per jaar een beurs organiseren, had bijna geen last van de crisis. Nederland echter wel. De hand op de knip houden is ‘des Nederlands’ en Nederlanders sparen in tijd van crisis liever dan dat ze uitgeven. Maar dat is meer een uitstelsituatie geweest, want we zien sinds twee jaar weer een herstel naar het niveau van begin 2009. De Griekse markt heeft extreem veel last gehad van de crisis. Daar hebben mensen bijna niet meer geïnvesteerd in de Griekse markt.

Nu krijgen we signalen dat het herstelt en er weer beweging in komt. We houden vooral de Spaanse markt, waar de prijzen flink gekelderd zijn, in de gaten. Lage prijzen kunnen voor een bepaalde groep nadelig zijn, maar bieden potentiële kopers ook voordelen. Voor wie droomde van een leuk appartement in Spanje is dat nu wel haalbaar.”

In Nederland of buitenland?
Er blijkt nagenoeg geen verschil te zijn in rendement van binnenlandse objecten ten opzichte van buitenlandse. Prins: “Dat is mede afhankelijk van wat de eigenaar ermee doet: wie het in eigen beheer optimaal verhuurt, heeft meer opbrengst dan degene die de complete verhuur uit handen geeft. Ook het weer speelt een grote rol: als Nederland een slechte zomer kent, boeken mensen sneller een appartement of huis in het buitenland.”