Over charismatisch leiderschap en het ‘ont’-wikkelen van talent.

“Eigenlijk is er al schade, voordat iemand in dienst komt. Want op je vijftiende moet je al een pakket kiezen, daarna doe je een opleiding en rond je twintigste ga je aan het werk. Je zet dus eigenlijk je koers uit tijdens het hormonencircus.” Aan het woord is Remco Claassen, spreker, trainer en auteur die zich richt op de (verdere) ontwikkeling van talent op het gebied van leiderschap en effectiviteit.“Volgens hersensonderzoeker Dick Swaab gaat er ná je twintigste een bepaald hersengebied aan, waarmee je over je daggrens heen denkt. En in Nederland krijg je pas persoonlijk ontwikkelingsadvies als het te laat is. Ik zie tijdens mijn presentaties dan ook veel dertigers en veertigers met een burn-out.”

Kwispeltheorie
Claassen weet waar hij over praat, want hij liep leeg in het salesmanagement en kwam ‘toevallig’ in trainersland terecht. “Veel HR-trucjes gaan over gedrag en vaardigheden. Natuurlijk is het belangrijk wat iemand kan, maar wat levert het op? Waarvan gaat hij of zij kwispelen?” Was leiderschap voorheen vooral gericht op winst en werd er veel top-down gewerkt, nu moeten mensen meer in hun kracht gezet worden. Dit betekent voor leidinggevenden eerder een coachende dan een sturende rol. “Bokito’s op hoge posities moeten werken aan hun empathie en werknemers moeten goed weten wat ze willen. Dan kan iedereen beter en met passie werken, of weggaan.”

Burn-out
Hoe voorkom je dat mensen hun werk zien als geaccepteerd leed? “De ultieme succesformule is: als je de oplossing bent voor andermans problemen, dan heb je je hele leven werk. En als dat met een kwispel is, dan is het nog leuk werk ook.” Sommige mensen werken alleen voor het geld, met passie komt het geld vanzelf of maakt geld niets uit. Burn-outs zijn het bewijs van te lang geen leuk werk doen, te veel werk hebben of boven of onder je niveau moeten werken. “Als een week meer energie kost dan dat het oplevert, ga je onderuit. Maar mensen hebben grote moeite met veranderen. Ik zie nu al burn-outs bij dertigjarigen en zelfs twintigers! En non-profit, zoals onderwijs en zorg, volgt het bedrijfsleven hierin. Daar checken consultants productiecijfers, terwijl het in deze sectoren toch om mensen draait?”

Emotionele bankrekening
Als leidinggevende moet je dus vooral níet leidinggeven is het devies. Top-down werken of op de hei zitten is zó 1850, dat werkt niet meer volgens Claassen. “Begeleid mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, zonder zakelijke agenda. En besef wat je impact op anderen is, zo wordt je invloed groter.” Stephen Covey introduceerde de emotionele bankrekening: als je met iemand communiceert, open je automatisch wederzijds een emotionele bankrekening bij elkaar. “Een positieve interactie betekent een storting doen bij de ander, een negatieve interactie betreft een opname. Bewuster worden van je plussen en minnen naar anderen toe, is essentieel voor de hedendaagse bazen.”