Het behoeft amper uitleg dat cryptocurrencies tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. Steeds meer mensen hebben interesse in het kopen van Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum, maar er wordt weinig gepraat over het fiscale aspect van het handelen in crypto’s. Hieronder lees je meer over wat cryptocurrencies zijn en over de fiscale aspecten ervan.

Wat is crypto?

Een cryptocurrency is een digitale valuta. Door het verminderde vertrouwen van burgers in de macht van grote banken, bieden cryptocurrencies een realistisch alternatief op de gangbare valuta als de Euro of de Dollar. Veel initiatieven hebben zich aangediend, maar keer op keer bleek het, bijvoorbeeld wegens frauduleuze activiteiten, geen geschikte oplossing. Vandaag de dag kennen we veel betrouwbare en grote cryptocurrencies die de gemoederen bezig houden. Het voordeel van cryptocurrencies zit hem met name in de veiligheid, omdat voor de verificatie van transacties gebruik wordt gemaakt van cryptografie.

Waar op letten bij het aanschaffen van cryptovaluta?

Alvorens je überhaupt bezig te houden met de daadwerkelijke aanschaf van cryptovaluta, is het van belang om je goed te verdiepen in de materie. Hiervoor kun je boeken openslaan, maar veel informatie is gewoon gratis op het internet te vinden. Het is belangrijk dat je weet wat cryptocurrencies zijn, waar deze vandaan komen en hoe deze functioneren in de hedendaagse praktijk. Wellicht is het verstandig je te verdiepen in een specifiek groepje cryptocurrencies, er bestaan namelijk ontzettend veel coins en het is bijna onmogelijk om van elke crypto wat te weten te komen. Het is altijd beter om je te verdiepen in een specialisatie. Daarnaast is het van belang dat je bekend raakt met veel gebruikte termen, zodat je al snel een goed beeld hebt van de cryptomarkt. Als je eenmaal weet hoe cryptocurrencies in elkaar steken, is het relevant om het nieuws in de gaten te houden. Ook cryptocurrencies en de koersen hiervan volgen maatschappelijke ontwikkelingen namelijk op de voet. Klaar om te investeren? Kies dan een platform uit die bij je past en je kan direct aan de slag. Het aanschaffen van cryptocurrencies is tegenwoordig erg gemakkelijk. Een kind kan de was doen, maar houd er altijd rekening mee dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Ik het ergste geval verlies je namelijk je gehele inzet.

Moet ik belasting betalen over cryptocurrencies?

Er wordt wel eens gedacht dat over cryptocurrencies geen belasting wordt geheven, omdat het een relatief nieuw verschijnsel is. Dit is echter niet helemaal waar. Cryptogeld wordt door de fiscus in box 3 belast, dit houdt in dat het wordt aangezien als vermogen uit sparen en beleggen. Je dient dus een box 3-aangifte te doen, dit kan in principe vanaf 1 maart 2021. De aangifte gaat altijd over het voorgaande kalenderjaar, in dit geval dus 2020. De hoeveelheid belasting die je binnen box 3 moet betalen wordt forfaitair berekend. Dit houdt in dat belasting wordt berekend over het vermogen dat je op peildatum 1 januari 2020 (00:00 uur) hebt, ondanks stijgingen of dalingen in de koers die zich voordoen na de peildatum. Bepalend is dus de koers van de cryptocurrencies waar je in zit op de peildatum. Mocht de peildatum geen uitkomst bieden, dan wordt het voorafgaande tijdstip dat het dichtst op de peildatum zit genomen als uitgangspunt voor de forfaitaire heffing.