Wanneer je in loondienst bent, val je onder de verzekering van de werkgever. Zzp’ers zijn zelf verantwoordelijk voor de risico’s die horen bij het beroep. Als je ondernemer bent moet je deze verzekeringen dus zelf afsluiten. We zetten vijf belangrijke verzekering voor zzp’ers op een rijtje.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Als particulier kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor schade die je bij een ander aanricht. Die verzekering dekt niet de schade die jij als zzp’er binnen zakelijke handelingen veroorzaakt bij ander. Daarvoor heb je een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig. Zo’n verzekering is in het bijzonder van belang wanneer je diensten levert waarbij bezittingen van andere betrokken zijn. Bijvoorbeeld als je reparaties doet, of als schilder bij mensen thuis komt. Het is altijd mogelijk dat je onbedoeld toch voor veel geld schade aanricht. Om te voorkomen dat je bedrijf daar dan aan ten onder gaat omdat je het uit eigen zak moet betalen, is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven eigenlijk onmisbaar. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Heb je bijvoorbeeld een adviserend beroep waarbij je geen fysieke schade kunt aanrichten, maar wel door fouten economische schade kunt aanrichten? Dan is daar een andere verzekering voor nodig dan de hiervoor besproken bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In dit geval heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er ben je niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat wanneer jij door een fysieke (of psychische) beperking je werk niet meer kunt uitvoeren, je simpelweg zonder inkomsten komt te zitten. Om je in zo’n situatie toch te verzekeren van een inkomen, is het wijs om tijdig een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het nadeel hiervan is echter dat deze voor zzp’ers erg duur is en daardoor veel ondernemers er van af zien, met alle mogelijke risico’s van dien.

Inventarisverzekering

De meeste zzp’ers hebben voor hun bedrijfsvoering inventaris nodig. Dat kan een laptop, een bureau en een goede bureaustoel zijn. Maar dat kunnen natuurlijk ook machines of gereedschap zijn. Zulke spullen wil je verzekerd hebben voor diefstal of schade door bijvoorbeeld brand, water of weersomstandigheden. Werk je thuis, dan is het mogelijk dat (een deel van de) inventaris is verzekerd is bij je particuliere inboedelverzekering, maar dat is niet per se altijd en bij iedere verzekeraar het geval. Heb je een bedrijfspand gehuurd of gekocht, dan heb je sowieso een aparte zakelijke inventarisverzekering nodig. Let op: draagbare elektronische apparatuur is vaak niet meeverzekerd bij de inventarisverzekering van een bedrijfspand. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig.

Goederenverzekering

Naast je inventaris, kun je voorraad of grondstoffen hebben die beschadigd kunnen raken of gestolen kunnen worden. Met een goederendekking verzeker je je tegen schade aan je bedrijfsgoederen, waarmee alle handelswaar van het bedrijf bedoeld wordt. Daarmee zijn zowel eindproducten als grondstoffen gedekt.

Wees dus verstandig en overweeg bovenstaande zaken goed. Zeker als je de risico’s als plausibel inschat, moet je het vooral niet laten om je goed te verzekeren. Maar ook als die risico’s mogelijk wat kleiner zijn, zit een ongeluk nog steeds in een klein hoekje.