Ben je als ondernemer op zoek naar de beste verzekeringen om jouw bedrijf te beschermen? Een van de verzekeringen die je tegenkomt, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is een verzekering die jou kan beschermen tegen alle aansprakelijkheidsclaims die je bij jouw onderneming kan krijgen. Er kan immers altijd wat gebeuren op de werkvloer als je de bedrijfsactiviteiten uitvoert. Denk aan het laten vallen van een dure laptop, een klant die over een losse vloerplank struikelt of dat je koffie over iemand heen morst. De claims die hierbij komen kijken, omvatten niet alleen de kosten voor schade aan eigendommen, maar ook medisch letsel. De bedragen lopen hierdoor al snel op.

Uitbreiden aan de hand van behoeften

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn er veel mogelijkheden. Ieder bedrijf is anders en kent andere behoeften. Daarom kan je de dekking hier helemaal op aanpassen. Als je de basisdekking kiest, zijn de meeste ongevallen meegenomen in de dekking. Naarmate je meer risico’s gedekt wilt hebben, moet je de verzekering verder uitbreiden. Vooraf jouw behoeften op een rij zetten kan helpen om de juiste keuzes te maken. Iedere situatie die kan voorkomen op de werkvloer, biedt dan de gelegenheid om jouw bedrijf verder door te kunnen voeren en de werkzaamheden uit te voeren die jouw klanten helpen en verder kan groeien. Voor zelfstandig ondernemers in de bouw kan je het ook nog verder uitbreiden met een CAR verzekering. Dit dekt niet alleen de schade aan eigendommen, maar ook aan het bouwproject zelf.

Beschadigingen aan het bouwwerk

Bij een constructie all risk verzekering zijn alle risico’s tijdens de bouw, renovatie of uitbreiding van een project gedekt. Denk aan het graven van een fundering, het opbouwen van het geraamte van een pand of de verf die je op de muren smeert. De beschadigingen die aan het bouwwerk komen, zijn allemaal meegenomen in deze dekking. Het gaat hierbij om schade door onvoorziene omstandigheden door brand, diefstal, stormschade of fouten in het ontwerp. Mocht het dak schade krijgen terwijl je deze er net op hebt gezet, kan je de verzekering inschakelen voor een schadeclaim. De vergoeding voorkomt dat je als ondernemer met hoge kosten achterblijft en het project voor langere tijd stil moet leggen. Houd er wel rekening mee dat deze verzekering niet de algemene aansprakelijkheid van een bedrijf dekt.

De verschillen op een rij

Er zijn een aantal verschillen die je daarbij niet over het hoofd mag zien. De eerste is hierboven al even genoemd. Een constructie all risk verzekering richt zich op bouwprojecten en de risico’s die hierbij komen kijken, terwijl de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zich voornamelijk richt op de algemene aansprakelijkheid van het bedrijf tegen schadeclaims en letselclaims. Daarbij is laatstgenoemde ook bedoeld voor claims buiten de bouwcontext, terwijl de CAR de risico’s tijdens bouwwerkzaamheden dekt. De CAR is tevens uitsluitend bedoeld voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars, terwijl de bedrijfsaansprakelijkheid voor iedere sector gebruikt kan worden. Je bepaalt daarom eerst wat je nodig hebt, voordat je de keuze maakt voor jouw onderneming.