Ben je zelfstandig ondernemer en heb je plannen om te investeren of uit te breiden? Dan wil je mogelijk op zoek gaan naar een lening om je plannen te kunnen realiseren. Daarbij ben je uiteraard overgeleverd aan de welwillendheid van een kredietverstrekker. Deze zoekt op zijn beurt uit of jij kredietwaardig bent. Hiervoor hoeft hij jou niet op je blauwe ogen te vertrouwen, maar kan hij terecht bij het Bureau Kredietregistratie om informatie over je in te winnen. Dat betekent dat een lopende schuld of slecht betaalbedrag gevolgen kunnen hebben voor jouw kansen op een lening.

Bureau Kredietregistratie

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) registreert schulden die mensen aangaan. Dat kan gaan om hypotheken en leningen, maar ook om afbetalingen van auto’s en zelfs mobiele telefoons. In het laatste geval is het zo dat een abonnement met toestel kan leiden tot een BKR-registratie. Lopende leningen leiden ertoe dat je minder geld kunt lenen, omdat je minder ‘vermogen’ hebt om af te betalen. Maar je BKR-registratie kan ook aantonen dat je netjes je openstaande kredieten afbetaalt en dat je dus geen wanbetaler bent. 

Studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR

Een schuld die niet geregistreerd staat bij het BKR, is een eventuele studieschuld. Dit is omdat je dat geld leent van een overheidsinstelling, en die verstrekken geen gegevens aan het BKR. Dat betekent niet dat je je studieschuld moet verzwijgen bij een kredietverstrekker, want dit kan op een later moment nog voor ernstige problemen zorgen. Zo kan de kredietverstrekker het hele bedrag in één keer terugvorderen als later blijkt dat jij een studieschuld verzwegen hebt. Ook zet je hiermee je Nationale Hypotheekgarantie mee op het spel.

Negatieve registratie verwijderen

Kredieten blijven tot vijf jaar na afbetaling geregistreerd zijn bij het BKR. Dat geeft natuurlijk niks als je altijd alles netjes afbetaald hebt, maar als je niet altijd aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan kan dit resulteren in een zogenaamde ‘negatieve’ registratie. Omdat kredietverstrekkers inzage hebben in het BKR, kan dit een probleem opwerpen voor het krijgen van een lening. Toch hoeft zo’n negatieve registratie altijd terecht te zijn of nog relevant te zijn. Je kunt zo’n negatieve registratie bij het BKR verwijderen met behulp van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aantekenen van beroep bij het BKR. Zij kunnen je zaak voor je bepleiten er zo voor zorgen dat de registratie verdwijnt. Zo vergroot je je kans op het krijgen van een lening.

BKR toetsing

Kun je er ook zelf achter komen wat er van jou geregistreerd staat bij het BKR? Natuurlijk, want het zou gek zijn dat een kredietverstrekker dat wel kan maar jij zelf niet. Je kunt zelf een BKR toetsing doen. Deze gegevens kun je zelf opvragen bij het BKR via www.bkr.nl, maar vaak kun je hier ook voor terecht bij je lokale bankfiliaal. In het overzicht dat je dan ontvangt zie je exact welke informatie over jou bekend is en welke coderingen er eventueel op je van toepassing zijn.