Wanneer beursanalisten meer betrokken zijn bij de beursgang van bedrijven, verliezen investeerders die zich door hen laten adviseren vaak meer dan 3 procent van hun investering. Dat suggereert een nieuw onderzoek van de University at Buffalo School of Management.

Overoptimistische adviesrapporten

Het onderzoek, waarvan de resultaten in de Journal of Accounting and Economics gepubliceerd zijn, laat zien dat de adviesrapporten die deze beursanalisten schrijven een overoptimistisch, en dus minder accuraat beeld geven. Dit resulteert erin dat de investeerders verliezen lijden die ten gunste gaan van investeringsbanken, analisten en bedrijven.

Deze partijen pakken hun voordeel door middel van betere handel en hogere prijzen. Bij het berekenen van investeringsmogelijkheden kijken beursanalisten namelijk naar het investeringspotentieel per bedrijf, en dit inzicht kan natuurlijk verkeerd ingezet worden.

Amerikaanse overheidsmaatregelen

“In de beginjaren van de 21e eeuw werden beursanalisten door overheidsmaatregelen weg gehouden bij het proces van beursgangen. Omdat ze beschuldigd werden van partijdig onderzoek om zo meer winst voor investeringsbanken te genereren,” zegt Michael Dambra, universitair docent boekhouding en rechten aan de universiteit. “Maar vanaf 2012 werden deze maatregelen teruggedraaid, met alle gevolgen van dien.”

Beursgang

De onderzoekers analyseerden meer dan duizend beursgangen van 2004 tot 2014, om erachter te komen hoe hogere betrokkenheid het gedrag van beursanalisten beïnvloedt. Ze ontdekten dat elke maatregel die ontwikkeld is om beursanalisten meer bij het proces te betrekken, negatieve gevolgen kan hebben.

“Als de bevoegdheden van beursanalisten omtrent beursgangen worden uitgebreid, zullen we waarschijnlijk meer overoptimistische adviesrapporten zien die het speelveld nog verder kantelen in het voordeel van grote institutionele beleggers,” aldus Dambra.