Als ondernemer moet je blijven investeren om te kunnen groeien met je onderneming en de concurrentie bij te blijven of voor te blijven. Maar waar kun je nu het beste in investeren zonder dat het risico dat je geld weggooit? Het is natuurlijk nooit honderd procent in te schatten hoe een investering uitpakt, maar we bespreken hier drie investeringen voor ondernemers die eigenlijk altijd wel lonen.

Leadgeneratie

Achter koude leads aanjagen met ongewenste telefoontjes gebeurt nog steeds vrij veel. Maar in het online tijdperk kan leadgeneratie effectiever, efficiënter en op een manier die minder irritant voor de potentiële klant. De rol van marketing in het proces van moderne leadgeneraties is. Je wilt immers bereiken dat potentiële klanten de weg naar je website weten te vinden. Hiervoor moet je relevante content beschikbaar maken die mensen triggert. Hoe waardevoller die content is voor een potentiële klant, hoe bereidwilliger diegene zal zijn om hiervoor ook informatie over zichzelf achter te laten. Wanneer dat gebeurt, heb je een lead die je actief vooruit kunt gaan helpen in zijn of haar klantreis. Het loont dus om te investeren in deze modernere vorm van leadgeneratie.

Customer Relationship Management

Heb je van je lead een klant weten te maken? Dan wil je die klant natuurlijk ook bij je houden. Om dat te bereiken, moet een klant zich gekend voelen en op de juiste manier bediend worden. Een Customer Relationship Management systeem (ook bekend als CRM-systeem) kan daarbij een belangrijke rol spelen. Dit is software die voor alle medewerkers in een bedrijf die in contact komen met klanten toegankelijk is en waarin op een centrale plek een actueel dossier over de klant kan worden bijgehouden. Dit dossier kan snel opgeroepen worden wanneer een klant zich meldt, zodat de medewerker meteen alle relevantie informatie bij de hand heeft. De informatie in dit dossier kan ook van nut zijn voor gerichtere marketing en sales.

Automatisering

Geen enkele werknemer hoort het graag, maar automatisering die menselijke inzet kan vervangen is een investering die op de langere termijn gunstig is. Bij het in dienst hebben van personeel komen allerlei zaken kijken die ongunstig zijn voor een ondernemer, zoals ziekteverzuim en werkgeverskosten. Ontslag is vaak ingewikkeld. De investering in automatisering is groot aan de voorkant, maar levert uiteindelijk een besparing op personele kosten op die het zeer de moeite waard kunnen maken.

Uiteraard is het wel belangrijk om niet blind te investeren zonder scherp op je budget te letten. Natuurlijk kun je ook geld lenen om een investering te doen, maar riskeer niet de financiële gezondheid van je onderneming door een investering te doen die je jezelf eigenlijk niet kunt permitteren.