Mede door de coronacrisis werken inmiddels steeds meer mensen vanuit huis. Zelfs nu de maatregelen voor een groot deel zijn opgeheven, blijven veel bedrijven hun personeel aanmoedigen om vanuit huis te werken. Het zogenaamde nieuwe werken is plotseling in een stroomversnelling terecht gekomen. Hoewel thuiswerken veel voordelen heeft, kan het soms ook best lastig om een goede thuiswerkplek te realiseren. Maar wat nu als je over alle ingrediënten beschikt om vanuit huis te kunnen werken, maar de omgeving niet meewerkt? Geluidsoverlast door de buren kan je er dan niet bij hebben.
Overlast door de buren is normaal gesproken al heel vervelend. Zeker wanneer het om burenruzies gaat. Denk aan kinderen die op en af de trap rennen of met deuren slaan, partners die om de haverklap tegen elkaar uit vallen, enzovoorts. Dat is al niet prettig wanneer je gewoon van de rust van je eigen huis wilt genieten. Maar zeker niet als je hierbij ook nog eens moet werken. De buren slaan met deuren en jij zit vervolgens met de handen in het haar. Maar kan je hier iets aan doen? Welke stappen kun je ondernemen? En hoe zorg je ervoor dat thuiswerken (weer) een prettige ervaring wordt?
Regels met betrekking tot geluidsoverlast
Landelijk zijn er geen regels als het gaat om geluidsoverlast. Op gemeentelijk niveau echter wel. Zeker omdat geluidsoverlast gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan slaapgebrek, extra stress en in sommige gevallen zelfs gehoorproblemen. Ook het woongenot kan in geding komen. Daarom stellen de meeste gemeentes dat het verboden is om overlast te veroorzaken bij de omwonenden.
Hier gelden wel enkele richtlijnen voor. Overlast is immers een relatief begrip. Wat de één als overlast ervaart, zal de ander nog niet eens doen opkijken. Daarom is er bij de meeste gemeentes vastgelegd wanneer er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast. Hierbij mag maar een bepaalde hoeveelheid decibellen worden bereikt op verschillende tijden van de dag.
Nu kun je een geluidsmeting laten uitvoeren om zwart-op-wit te krijgen wat voor geluidsoverlast je ervaart. Maar dat is bij ruziënde buren vaak onmogelijk.
Stel jezelf vriendelijk op
Het is uiteraard ontzettend vervelend als je simpelweg niet goed kan werken door het geruzie van de buren. Wees je er echter wel van bewust dat de kans groot is dat zij dit zelf niet eens door hebben. En zich hier, indien het ter sprake komt, zelfs een beetje voor zullen schamen. Daarom is het goed om eens een balletje op te gooien, zonder direct kwaad te worden. Stel jezelf zo vriendelijk mogelijk op en leg uit dat je problemen ervaart tijdens het werken en vaak geschreeuw hoort. Je kunt misschien zelfs eens vragen of alles wel lekker loopt. Door jezelf vriendelijk op te stellen, werken ze vast veel sneller mee dan als je direct boos wordt. De kans is groot dat jullie dan alvast samen met een oplossing kunnen komen.
Lukt dit niet? Dan kun je een geluidsmeting gebruiken om zwart-op-wit te zetten welke overlast je precies ervaart en hoe deze aangepakt kan worden. Met dit rapport kun je vervolgens naar de rechter of woningbouwvereniging. Probeer het echter altijd eerst zelf op te lossen. Liever een goede buur, dan een verre vriend!