Als zzp’er ben je waarschijnlijk hartstikke druk. Alleen al het leveren van goederen of diensten aan je klanten, vinden van potentiële nieuwe klanten en het bijhouden van een boekhouding slokken een groot gedeelte van je tijd op. Vergeet echter niet eens in de zoveel tijd eens te checken hoe je verzekeringen geregeld zijn. Ben je wel goed verzekerd voor de werkzaamheden die je uitvoert? Hieronder vind je informatie over acht handige verzekeringen. Hierbij gaat het in vijf gevallen om verzekeringen voor je onderneming, en twee verzekeringen voor jezelf

1.      Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Terwijl je opdrachten voor klanten uitvoert, zit een ongeluk in een klein hoekje. Of het nu om het veroorzaken van letselschade of materiële schade gaat, het kan grote financiële gevolgen voor je onderneming (en daarmee jezelf) hebben. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) dek je schades af zoals verwonding van personen, schade aan spullen van anderen, gevolgschade en schade door een gebrekkig product. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel zeker aangeraden.

2.      Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je zzp’er met een beroep waarbij je vermogensschade door een verkeerd advies kunt veroorzaken? Zoals een (financieel) adviseur, accountant of architect? Dan is het belangrijk om het risico dat je loopt af te dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zpp. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam om af te sluiten en soms zelfs verplicht door opdrachtgevers of branchevereniging.

3.      Cyberverzekering

Wat voor werkzaamheden je ook uitvoert, je kunt als zzp’er niet meer zonder IT. Denk bijvoorbeeld aan een website, en een digitale boekhouding. De afgelopen jaren groeit het aantal gehackte websites en andere vormen van cybercrime. Naast het nemen van de juiste cybersecuritymaatregelen kan ook een cyberverzekering als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering) goed van pas komen.

4.      Rechtsbijstand verzekering zzp

Tijdens de uitvoering van je werk kun je in een juridisch conflict komen met bijvoorbeeld een leverancier of klant. Om vervelende financiële gevolgen hiervan af te dekken wordt aangeraden een rechtsbijstandverzekering zzp af te sluiten. Deze verzekering dekt onder andere de advocaat-, deurwaarders- en proceskosten.

5.      Zakelijke autoverzekering zzp

Veel ondernemers hebben een voertuig nodig voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Koop je een personenwagen of bestelauto op naam van je onderneming? Dan ben je verplicht hiervoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Staat het voertuig op je eigen naam, dan mag je deze ook gewoon particulier gebruiken.

6.      Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp

Als zzp’er heb je geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid, zoals medewerkers in loondienst dat wel hebben. Ben jij iemand die denkt: ‘ik ben toch nooit ziek’, of ‘mij zal geen ongeluk overkomen’? Vergeet dan niet dat ook hier een ongeluk in een klein hoekje zit. Bekijk voor jezelf wat de financiële gevolgen zijn als je langdurig niet kan werken. Met een aov kun je je al tegen een klein bedrag verzekeren tegen financiële problemen. Deze verzekering is trouwen momenteel nog niet verplicht, maar zal dat in de toekomst wel worden.

7.      Pensioenverzekering zzp

Als zzp’er heb je na je pensioen alleen recht op AOW. Met de problemen die het pensioenstelsel in ons land kent, is het echter nog maar de vraag of en hoeveel AOW je zal gaan ontvangen. Zeker hierdoor is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met de opbouw van een aanvullend pensioen. Dit kan met een pensioenverzekering, maar je kunt er ook voor kiezen zelf geld te sparen of te beleggen. Bekijk in ieder geval goed hoe je fiscaal aantrekkelijk geld opzij kunt zetten voor je pensioen, en probeer dit optimaal te benutten.

Zzp’ers lopen zonder dat ze dat beseffen soms aanzienlijke financiële risico’s. Bovenstaande verzekeringen zijn da ook geen luxe. Zoek voor jezelf uit welke risico’s je loopt, in hoeverre je die zelf kunt dragen, en waarvoor je je beter kunt verzekeren.