Het MKB heeft het financieel en operationeel enorm zwaar gehad het afgelopen jaar, vandaar dat financiële zekerheid nu meer dan ooit welkom is. Lees verder hoe je dat voor elkaar kan krijgen.

Het eindeloze papierwerk voor debiteuren

De meeste ondernemers zullen facturen als antwoord geven als je ze vraagt waar ze het meeste tijd aan kwijt zijn. Dit kan natuurlijk ook een tijdrovende en vervelende aangelegenheid zijn. Niemand wil zich eindeloos moeten verdiepen in hoe het ook alweer zit met de belasting en wat er allemaal wettelijk wel en niet geregeld is als het gaat om facturen. Tenslotte heb je ook nog het risico van een moeilijke betaler, waar je drie keer per dag achteraan moet bellen om te krijgen waar je recht op hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen om dit te voorkomen. Dan gaat het niet om het laatste redmiddel van een incassobureau, maar om factoring. Het zal je niet verbazen dat met factoring het MKB, maar ook kleine ondernemers en grote bedrijven, geholpen zijn.

Wat houdt factoring in?

Een factoringbedrijf is in feite een koper, deze koopt namelijk één of meerdere facturen van je over. Dit betekent dat je wel een bepaald percentage minder ontvangt dan wanneer je het zelf in handen houdt, maar als je uitrekent hoeveel tijd je kwijt bent aan het regelen en uitzoeken van alles wat bij de facturen komt kijken, zal je zien dat het een hele slimme investering is. Daarnaast is er ook nog de zeer belangrijke factor die je nog meer zorgen en stress bespaart, namelijk het feit dat je je cashflow verbetert. Betaalt de klant binnen een dag of betaalt de klant pas laat? Dat maakt jou dan niet meer uit. Jij hebt immers je afgesproken bedrag betaald gekregen binnen de overeengekomen termijn. Zo heb je direct geld dat je kunt herinvesteren in je bedrijf.

Welke mogelijkheden zijn er?

Factoring kent twee varianten: de traditionele vorm en de Amerikaanse vorm. De traditionele vorm gaat uit van een soort samenwerking. Hierbij gaat het om een vorm waarin je eigenlijk al je facturen standaard verkoopt aan het factoringbedrijf. Bij Amerikaanse factoring is het vaak een eenmalige of incidentele vorm. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om een relatief grote factuur over te dragen, terwijl je voor de alledaagse facturen het op je eigen manier doet. Elke variant heeft zijn voordelen natuurlijk. Bij de traditionele vorm is het vaak zo dat je per factuur een iets kleiner percentage kwijt bent, en bij de Amerikaanse vorm heb je meer flexibiliteit. Bedenk dus van tevoren goed welke vorm het beste zou passen bij jouw bedrijf en wensen.