Elk jaar komen er nieuwe smartphones op de markt die elkaar telkens weer overtreffen. Zo ook dit jaar met de nieuwe iPhone 13 van Apple die weer een prachtig design heeft en unieke eigenschappen. Tussen het uitbrengen van de iPhone 12 en iPhone 13 zit precies 1 jaar tijd en Apple heeft zeker niet stil gezeten.

De iPhone 13 serie is beschikbaar in vier verschillende soorten. Zo zijn er twee ‘’pro’’-exemplaren en twee gewone exemplaren. Ieder van deze exemplaren heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de kleinste iPhone van deze serie de iPhone 13 mini en is qua functionaliteit vergelijkbaar met de normale iPhone 13. De IPhone 13 mini heeft een scherm van 5.4 inch waarbij de andere iPhone ’s in deze serie allemaal een scherm hebben van 6.06 inch. De nieuwe toestellen hebben dezelfde design als hun voorgangers met het hoekige ontwerp en dunne schermranden. Ook zijn beide exemplaren van dezelfde verhouding in hoogte en breedte. De nieuwe iPhone 13 is wel iets lichter. Alle exemplaren ondersteunen het 5G netwerk. Dit wil zeggen dat er in een hoge snelheid gebruik gemaakt kan worden van internet. Ook kan er meer data verstuurd worden en is dit minder schadelijk voor de accu van het toestel.

IPhone 13 pro VS iPhone 12

De iPhone 13 pro heeft het meeste verschil ten opzichte van de voorgaande iPhone 12. Het verschil duidt zich voornamelijk in de nog betere camera. Er kan met de nieuwe iPhone 13 pro max door de verbeterde en grotere primaire sensor, ultragroothoeklens, telelens en selfielens foto’s gemaakt worden van maximale kwaliteit. De ultragroothoekcamara laat 92% meer licht binnen dan bij de iPhone 12 waardoor er scherpere macrofoto’s gemaakt kunnen worden. Met de telelens kan er nu tot drie keer verder inzoomen in foto’s en video’s zonder dat de scherpte wordt verloren. De schermen van deze toestellen beschikken over Pro-Motion wat inhoudt dat het beeld met 120 keer per seconde ververst en er in maximale kwaliteit naar animaties gekeken kan worden. De batterij capaciteit van de telefoon is ook met 18% verbeterd wat betekend dat de telefoon 2.5 uur langer meegaat dan de iPhone 12. Daarnaast is het nu ook mogelijk om met de pro-modellen video’s in portretmodus met een wazige achtergrond te maken waardoor de video’s nog scherper worden.

IPhone 13 VS iPhone 12

Het verschil in accu met de gewone iPhone 13 en zijn voorganger is ook aanzienlijk groot, met de nieuwe iPhone 13 is de accuduur met 1.5 uur langer ten opzichte van de IPhone 12. De iPhone 13 heeft de grote sensor die de IPhone 12 pro max ook heeft. De nieuwe ultragroothoekcamera is daarnaast sneller waardoor er meer details te zien zijn in de donkere delen van de gemaakte foto’s. Ook heeft het nieuwe toestel een verbeterde beeldstabilisatie wat zorgt voor minder wazige foto’s omdat de sensor meedraait tijdens het filmen en fotograferen. Omdat de IPhone 13 een opvolger is van de iPhone 12 zijn er ook veel overeenkomsten. Qua schermformaat zijn ze precies even groot maar toch is het scherm van de iPhone 13 beter. Dit ligt aan de minder grote inkeping: ook wel notch genoemd, boven aan het scherm. Dit houdt in meer scherm in hetzelfde formaat telefoon. Ook is het scherm feller waardoor je in de zon ook gemakkelijk berichten kan lezen wat bij de laatste toestellen minder goed kon.

De iPhone 13 beschikt over de snelste smartphone chip ter wereld wat betekend dat het toestel 15.8 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren.

Is het upgraden waard?

Zoek je een kleine telefoon met de nieuwste technologieën? Dan is de iPhone 13 mini een goede keuze. Voor liefhebbers van fotografie die een telefoon willen met de nieuwste en beste camera functionaliteiten wordt de iPhone 13 pro aangeraden. Als het belangrijk voor jou is om te gamen, series en films te bekijken op een groot scherm met een accu die lang meegaat, dan is de iPhone 13 pro max ideaal. Als je wilt upgraden van je oude iPhone naar een nieuwe en snellere toestel dan lijkt de iPhone 13 een goede keuze.