Veel bedrijven maken gebruik van voertuigen om hun diensten te kunnen verrichten. Er zijn bedrijven waarbij voertuigen hun primaire bron van activiteit zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die goederen verkopen aan het buitenland. Zij laten deze goederen wegbrengen door hun chauffeurs. Het wagenpark bij dergelijke bedrijven is dan ook van essentieel belang voor het bestaan van het bedrijf. Er zijn echter ook bedrijven waarbij voertuigen een secundaire rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan tuinders of restaurants. Zij gebruiken voertuigen om hun goederen snel bij de klant te brengen, maar dit is niet hun primaire taak.

Wanneer het wagenpark jouw primaire bron van inkomen is, dan zal je er hopelijk al alles aan hebben gedaan om het wagenparkbeheer te verbeteren. Indien dit meer als noodzakelijk kwaad wordt beschouwd, dan kun je misschien nog wel wat leren om dit te verbeteren. Nieuwsgierig geworden? Met de volgende 4 tips kun je jouw wagenparkbeheer eenvoudig optimaliseren.

1.      Gebruik een GPS volgsysteem

Wanneer je veel gebruik maakt van voertuigen binnen jouw bedrijf, dan kost het veel tijd om met de bestuurders te communiceren. Reken alleen maar eens uit hoe vaak je aan de telefoon hangt om coördinaten door te geven of om te vragen waar ze op het moment rijden. Je kunt veel op deze tijd besparen door een GPS volgsysteem in de voertuigen te laten installeren. Zo weet je op ieder moment precies waar jouw bestuurders rijden en welke ritten er nog in het verschiet liggen. Hierdoor is het niet alleen gemakkelijker om op tijd te besparen, maar ook om de ritten efficiënter in te delen.

2.      Kies voor duurzame voertuigen

Zodra er veel ritten worden gemaakt voor het bedrijf, wil je natuurlijk wel besparen op de brandstofkosten. Daarom is het van essentieel belang dat je enkel duurzame voertuigen binnen jouw wagenpark toelaat. Houd er rekening mee dat dit niet alleen vanuit financieel oogpunt een slim idee is, maar ook als je naar het belang van de consument kijkt. Steeds meer consumenten vinden het namelijk belangrijk dat een bedrijf zo duurzaam mogelijk onderneemt. Daar horen de voertuigen ook bij. Door te laten zien dat je enkel van duurzame voertuigen gebruik maakt, geniet je tevens van een zeer duurzaam imago voor het bedrijf. Dat levert veel voordelen op!

3.      Bepaal het juiste aantal voertuigen

Te veel voertuigen is nooit goed. Wees je er van bewust dat voertuigen geld kosten. Ook als ze enkel stil staan. Daarom is het van essentieel belang dat je over het juiste aantal voertuigen beschikt. Niet te veel en niet te weinig dus. Maar hoe weet je hoeveel voertuigen je nodig hebt?

Het is belangrijk om eerst met een zo klein mogelijk aantal te beginnen. Uitbreiden kan altijd nog. Wanneer je echter al met een te groot aantal begint, zal het heel lastig worden om hier nog op terug te komen.

4.      Zorg voor het juiste onderhoud

Wanneer de voertuigen niet op de juiste manier worden onderhouden, kan dit op de lange termijn heel veel geld kosten. Daarom is het verstandig om extra veel zorg te dragen voor het juiste onderhoud. Stel eventueel iemand binnen het bedrijf aan die de voertuigen regelmatig onderzoekt en eventueel wegbrengt naar een monteur. Goed onderhoud draagt bij aan een langere levensduur.