De Nederlandse luchthavens hebben in 2016 voor het eerst de grens van 70 miljoen passagiers bereikt. Een jaar eerder verwerkten Amsterdam Schiphol en de vier regionale luchthavens nog 64,6 miljoen reizigers. Het passagiersvervoer tussen Nederland en Spanje en Portugal nam het meest toe, het vliegverkeer van en naar Turkije nam het meest af. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart over het vierde kwartaal van 2016. Vakanties, tweede huizen en emigraties zorgden voor deze groei, opvallend is dat ook emigratie naar Portugal een vlucht heeft genomen.

Recordaantal passagiers voor Schiphol

Amsterdam Schiphol verwerkte in 2016 63,5 miljoen passagiers, een recordaantal. In Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, was net als in de voorgaande twee jaren, de toename van het passagiersvervoer het sterkst. Deze luchthaven zag in 2016 bijna 4,8 miljoen reizigers aankomen of vertrekken, 9,3 procent meer dan in 2015. Deze groei is bereikt ondanks de tijdelijke sluiting van het vliegveld van 30 mei tot 15 juni in verband met werkzaamheden aan de start- en landingsbaan. Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde verwerkten de overige 3 procent van de vervoerde passagiers.

Verenigd Koninkrijk meest populair

Van de 70,3 miljoen aangekomen en vertrokken reizigers vlogen er 10,3 miljoen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met 15 procent van alle passagiers is het Verenigd Koninkrijk het populairste directe land van herkomst en bestemming. Spanje staat op nummer twee met 7,5 miljoen reizigers en de Verenigde Staten op nummer drie met 5 miljoen passagiers. Vanuit Nederland vlogen de meeste reizigers tussen Amsterdam Schiphol en Londen Heathrow en tussen Amsterdam Schiphol en Barcelona.

Bron: CBS.