Tapijten of vloerkleden hebben hun oorsprong in Azië. Denk maar aan het favoriete transportmiddel in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht, het vliegend tapijt!

Jaren geleden was het in Nederland heel normaal om een vloerkleed in huis te hebben. In de vroegere jaren maakte men zelfs matten van biezen, een soort waterriet. We hebben ook een echte tapijtenstad in eigen land, Genemuiden. Hier staan nu heel wat grote tapijtfabrieken, maar het is ook hier dat die oorspronkelijke biezenmatten werden gemaakt.

Een tapijt hoeft echter niet altijd op de vloer te liggen. Het gebruik van wandtapijten werd al vernoemd in Bijbelse verhalen. Toen werd het tapijt gebruikt om de muren van de tempels mee te verfraaien.

Twee jaar na de slag om Hastings werd in 1068 het wereldberoemde tapijt van Bayeux vervaardigd. Het vertelt het verhaal van die veldslag en is maar liefst 70 m lang en 50 cm hoog. Het is na wat restauratiewerken nu meer dan 1000 jaar later nog steeds in goede staat.

Het is vandaag de dag ook weer de trend  om met vloerkleden of wandtapijten je interieur te verfraaien. Er wordt door Nederlanders opnieuw meer geïnvesteerd in de prachtige en unieke Perzische vloerkleden. Deze, zeg maar Rolls Royces onder de tapijten, worden nog steeds handvervaardigd in Perzië, het land dat we nu beter kennen als Iran. Om deze kunstwerken niet te beschadigen en ze een langer leven te geven worden ze ook veel als wandtapijt gebruikt.

Gezondheidsexperts beweerden tijdens de tweede helft van de vorige eeuw, dat een tapijt in huis schadelijk voor de gezondheid was. Ze zeiden dat het een verzameling van stof en huisstofmijt was, en daardoor een aanval op de ademhalingswegen. Maar ondertussen weten we dat dit voor het overgrote deel achterhaald is, op voorwaarde dat je het tapijt of vloerkleed de juiste verzorging geeft.

Vloerkleden werden vroeger minder gereinigd. Niet omdat men lui was, maar omdat de toenmalige detergenten een aanval waren op de duurzaamheid van die tapijten. Vandaag de dag zijn die reinigingsproducten behalve effectiever, ook nog extra mild voor de vloerkleden.

Ook het feit dat tapijten allergenen kunnen vasthouden die schadelijk zijn voor de luchtwegen kun je met een moderne stofzuiger makkelijk verhelpen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het regelmatige gebruik van een stofzuiger bij huiselijk onderhoud veel beter is  voor mensen met bronchitis of andere longaandoeningen.

Wij zijn alvast blij dat het tapijt een nieuw leven in ons Nederlands interieur heeft gekregen. Of het nu op de vloer ligt of aan de wand hangt, het straalt warmte, een luxueus gevoel en comfort uit.