Gehoortesten zijn niet alleen voor senioren. Hoe eerder gehoorverlies wordt ontdekt, hoe groter de kans dat er wat aan kan worden gedaan. De meeste mensen krijgen in hun leven te maken met een vorm van gehoorverlies, of dit nu geleidelijk, plotseling, tijdelijk of permanent optreedt. Gehoorverlies kan worden veroorzaakt door erfelijke aanleg, het verouderingsproces, blootstelling aan harde geluid en/of bepaalde medicatie. In bijzondere gevallen kan gehoorverlies ook optreden door bepaalde ziekten en aandoeningen. De hulp inroepen van een gehoorspecialist kan je de juiste tests bezorgen die je nodig hebt om problemen vast te stellenen daarnaast de juiste behandelingen bieden om het dagelijkse leven weer op te pakken. In dit artikel lees je waarom je vaker je gehoor moet laten testen en wat je daarbij kunt verwachten.

Controle van het gehoor

Heb je nog geen gehoortest laten doen? Dat is niet erg, als je nog geen symptomen van gehoorverlies hebt opgemerkt is dit vaak nog niet nodig. Maar het kan zijn dat je gehoor geleidelijk minder wordt. Als je nog nooit een gehoortest hebt gedaan, kan het een goed idee zijn om er een te boeken om te zien hoe het met jouw gehoor gesteld is.

Een regelmatige controle geeft een goede indicatie voor een gehoorspecialist om eventuele patronen of onregelmatigheden te zien die tijdens de tests naar voren komen. Dit kan een goede manier zijn om gehoorverlies eerder op te sporen. Net als voor jouw ogen en tanden is het net zo belangrijk om jouw oren goed te verzorgen en vaak te laten controleren.

Gehoorverlies

Gehoorverlies is tegenwoordig een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de wereld. Als gevolg hiervan is audiologische evaluatie en behandeling door een professional essentieel om ervoor te zorgen dat communicatiestoornissen als gevolg van gehoorverlies in de loop van de tijd niet erger worden.

Als je gehoorproblemen ervaart, zoals moeite hebben om mensen in een drukke kamer te horen of de tv harder moeten zetten, kan dit een indicatie zijn dat je en hoortoestel nodig hebt. Een andere methode is dat een gehoorspecialist nagaat of je een overweldigende hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang hebt, waardoor de geluiden jouw trommelvlies niet kunnen bereiken. Hiervoor kun je gemakkelijk jouw oren even laten schoonmaken. Gehoortests kunnen uitwijzen bij welke toonhoogtes of geluidstypes je een beetje hulp nodig hebt, zodat jedeze met behulp van gehoorapparatenop dezelfde manier kunt horen als andere geluiden.

Wat kun je verwachten bij een hoorafspraak

Wanneer je op afspraak komt bij SchoonenbergHoorSupport, moet je een aantal gegevens over jouw medische achtergrond en persoonlijke leven delen, waaronder details over jouw carrière en hobby’s om het risico op blootstelling aan lawaai te bepalen, evenals melden welke familieleden met gehoorverlies zitten of aangeven welke medicijnen je gebruikt die het gehoorsysteem mogelijk kunnen beïnvloeden.

Een gehoorspecialist zal ook een grondig onderzoek van jouw oor uitvoeren, op zoek naar eventuele anatomische afwijkingen of implicaties die kunnen bijdragen aan gehoorproblemen. Daaropvolgend kun je in een geluidsdichte kamer worden geplaatst om te zien of je verschillende geluiden en toonhoogtes opvangt, waarna ze een rapport over jouw gehoor opstellen. Je kunt overal in Nederland makkelijk je gehoor testen bij verschillende gehoorspecialisten.