In deze tijden van crisis is het fijn om te weten of je eventueel kunt lenen om gaten in de financiële begroting te dichten. Om hierachter te komen hoef je tegenwoordig je pand niet eens meer uit, er zijn online verschillende tools beschikbaar waarmee je lening berekenen een fluitje van een cent wordt. Daarnaast zijn de rentes nog steeds laag, wat het afsluiten van een lening alleen maar aantrekkelijker maakt. Wat het effect van de coronacrisis is op de huidige rentestand is lastig te voorspellen. Wel is duidelijk geworden dat de crisis vooralsnog weinig invloed lijkt te hebben op de huizenmarkt. De huizenprijzen blijven stijgen en de krapte op de woningmarkt neemt -zeker nu een heleboel nieuwbouwplannen stilliggen- alleen maar toe. Wie op zoek is naar een woning doet er dus goed aan om te profiteren van de huidige lage hypotheekrentes. 

Stijgende huizenprijzen

Toen duidelijk werd dat de coronacrisis grote gevolgen zou hebben op ons dagelijks leven werd er in eerste instantie gevreesd dat de huizenmarkt zou instorten. Tegen alle verwachtingen in gebeurde dit echter niet en de huizenprijzen blijven voorlopig alleen maar stijgen. Een verklaring hiervoor zou zijn dat mensen in de huidige situatie veel meer tijd thuis doorbrengen dan normaal. Kleine ergernissen aan de woning worden hierdoor uitvergroot, waardoor mensen eerder op zoek gaan naar een grotere woning, meer comfort of een fijnere locatie. Ook het feit dat thuiswerken voorlopig de norm is draagt hieraan bij. 

Prognose hypotheekrentes 

Alhoewel de angst voor een diepe financiële crisis duidelijk aanwezig is bij geldverstrekkers lijken de hypotheekrentes zich voorlopig te stabiliseren op het huidige lage niveau. Een verdere daling wordt onwaarschijnlijk geacht. Hoe de rentes zich in de komende periodes zullen ontwikkelen hangt onder meer af van de steunpakketten van de overheid, het aantal faillissementen en het beschikbaar komen van een eventueel vaccin. De stijging van de huizenprijzen zet aan de andere kant nog steeds door. 

Profiteren lage rentestand

Wie op zoek is naar een woning of wil investeren in vastgoed doet er dus goed aan om te profiteren van de huidige lage rentestand. Eigen vermogen brengt waarschijnlijk ook in de toekomst weinig op, en door de jaren heen blijkt vastgoed elke keer weer een veilige investering te zijn. Wat de mogelijkheden zijn hangt uiteraard af van het maximaal te lenen bedrag, maar gelukkig kan je er tegenwoordig in een paar klikken achter komen wat de mogelijkheden zijn!