Heb jij wel eens van Smart Industry, of Industry 4.0, gehoord? Industry 4.0 is de noemer waar de trend van automatisering en gegevensuitwisseling bij industriële fabricagetechnieken mee wordt aangeduid. Zowel automatisering als snelle gegevensuitwisseling zijn ontwikkelingen waar we steeds vaker mee te maken krijgen en ook ontwikkelingen die tijdens de coronacrisis meer en meer terrein hebben gewonnen. Een hot topic, dus! Hoog tijd om de trends van 2020 voor je op rij te zetten.
1. Van smart fabricage naar geautomatiseerde service voorspellingen
Een belangrijke trend in 2020 is de overgang van automatisering in fabricagetechnieken naar automatisering in de service hiervan. Steeds meer systemen gaan bijvoorbeeld hun eigen onderhoudswerkzaamheden voorspellen. Handig, want zo wordt slijtage van op moeilijk te bereiken plekken bijvoorbeeld vroegtijdig opgemerkt. Vooral voor fabrieken waar onregelmatig wordt geproduceerd is deze ontwikkeling een uitkomst.
2. Corona en horizontale integratie
In de inleiding noemden we het al even: de coronacrisis heeft een grote stempel gedrukt op de ontwikkelingen binnen de Industry 4.0. Vooral op het gebied van horizontale integratie zijn door veel ondernemingen in korte tijd grote stappen gemaakt. Onder horizontale integratie verstaan we het digitaliseren van, bijvoorbeeld, aanvragen, offertes en orders. Een duidelijk voorbeeld is hier bijvoorbeeld de digitalisatie van vrijwel het volledige orderproces bij Postorderbedrijven. Waar de klant voorheen een fysiek bewijs van verzending meekreeg, wordt dit nu automatisch per mail verzonden.
3. Werken in de Cloud
Met het vele thuiswerken van de afgelopen tijd, is ook het aantal mensen dat daadwerkelijk vanuit de Cloud werkt toegenomen. Zeg eens eerlijk: welk bedrijf stelt in deze tijden niet zijn software en gegevens voor werknemers beschikbaar via de Cloud? Hoewel we al langer op deze manier werken, zijn een aantal trends in 2020 tot verdere ontwikkeling gekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbonden Clouds, gedistribueerde rekenkracht en opslag, het werken via hybride computers en natuurlijk het nog altijd toenemende mobiel computergebruik.
4. Snel ontwikkelende aanpasbare robots
De automatisering van productieprocessen neemt de industrie langzaam over. Zeker nu ontwikkelingen in de apparatenbouw tot grote hoogte zijn gestegen. Terwijl het nog altijd normaal is om algemeen ontwikkelde technologieën en machines aan te schaffen, investeren ook steeds meer bedrijven in customized robots. Met dit soort exclusieve robots die speciaal zijn aangepast op specifieke processen, kan het hoogste level van efficiëntie worden bereikt.