Indexbeleggen is een eenvoudige en goedkope manier van beleggen die meer oplevert dan de meeste andere vormen van beleggen. Maar wat is het precies en hoe kun je dit als particulier op een goede manier aanpakken? Hendrik Meesman en Shiva Bloemberg van Meesman Indexbeleggen geven uitleg.

Shiva Bloemberg

Shiva Bloemberg

Waarom zou je als particulier überhaupt willen beleggen?

Bloemberg: “Beleggen is voor iedereen die de benodigde spaarbuffer op orde heeft een goede manier om vermogen op te bouwen dan wel verder te laten groeien. Als je al vermogen hebt en dit verder wilt laten groeien, moet je het niet op een spaarrekening zetten. Daar verliest het aan koopkracht door de lage rente die de inflatie niet eens dekt. Als je jong bent is het belangrijk om geld opzij te zetten als appeltje voor de dorst. Dit geeft je de vrijheid om later keuzes te maken. En om te beleggen hoef je niet in de Quote 500 te staan, het kan al vanaf 100 euro per maand.”

“Na 50 jaar onderzoek is duidelijk geworden dat passief beleggen beter presteert dan actief beleggen.”

Wat is indexbeleggen en waarom is dit een relatief veilige manier van beleggen?

Meesman: “Veel mensen denken bij het woord ‘beleggen’ aan ‘handelen op de beurs’. Als in: ‘Ik denk dat bedrijf A beter gaat presteren dan bedrijf B, dus koop ik aandelen in bedrijf A’. Het gaat dan om het selecteren van de beste aandelen en het goede moment van in- en uitstappen bepalen. Dit noemen we stock picking en market timing. Dit is actief beleggen. Daar tegenover staat indexbeleggen, ook wel passief beleggen genoemd. Bij indexbeleggen gaat het niet om het selecteren van de beste aandelen, om de simpele reden dat je niet weet wát het beste gaat presteren.

Hendrik Meesman

Hendrik Meesman

Ook doe je niet aan timing. Voorspellen is immers erg lastig. In plaats daarvan kies je een breed gespreide aandelenportefeuille die bij je past, ook qua risico en rendement, en kijk je er verder niet meer naar om. Lui beleggen noemen wij dat. Na 50 jaar onderzoek is duidelijk geworden dat passief beleggen beter presteert dan actief beleggen. Passief beleggen levert op lange termijn meer op. Het is ook nog eens heel eenvoudig, tegen lagere kosten en met meer transparantie.”

Wat is de rol van uw organisatie hierbij?

“Meesman Indexbeleggen is de Nederlandse indexpionier. In 2005 zijn we als eerste begonnen met indexbeleggen voor particulieren. Vandaag de dag is Meesman nog steeds dé partij voor mensen die zuiver passief willen beleggen. Onze track record van inmiddels 13 jaar laat duidelijk zien dat eenvoud loont. Meesman Indexbeleggen hanteert lage kosten en is volledig transparant.”
 
 

Wat kunt u zeggen over de rendementen?

Bloemberg: “Op basis van metingen die teruggaan tot in de jaren 20, kun je zeggen dat het rendement van aandelen op lange termijn gemiddeld ongeveer 8 procent per jaar is. Beleggen doe je wel voor de lange termijn. Op korte termijn, 5 of 10 jaar, kan het rendement door koersschommelingen flink meer of minder zijn.”

Meer informatie
Meer informatie over indexbeleggen via Meesman
Indexbeleggen is te vinden op www.meesman.nl