Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp. Het is een breed begrip waarbij het gaat om het beschermen van onze natuurlijke omgeving. Niet alleen onze eigen gezondheid speelt hierbij een rol, ook de ecologische gezondheid is uiterst belangrijk. De ecologie moet in evenwicht worden gehouden en het uitputten van natuurlijk bronnen moet worden tegengegaan. Milieubewuster leven zorgt ervoor dat we onze leefomgeving sparen voor toekomstige generaties. Gelukkig zijn veel mensen zich ervan bewust dat een duurzame levensstijl een positieve verandering teweeg kan brengen. Helaas worden deze duurzamere keuzes niet altijd gemaakt. Dit komt onder andere doordat we te weinig informatie hebben over het onderwerp duurzaamheid. Jij als werkgever kan hier iets aan doen. Bedrijven en organisaties kunnen duurzaamheid bij medewerkers stimuleren. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit doel te bereiken. En niet alleen duurzaam gedrag op de werkvloer, ook thuis kan het personeel hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Geef informatie

We merken dat er bij sommige mensen nog te weinig kennis is over duurzaamheid en hoe we de klimaatcrisis kunnen tegengaan. Als werkgever kan je je personeel hierover informeren. Het begint bij de leidinggevenden. Zij moeten zich eerst bewust zijn van de rol van duurzaamheid op de werkvloer, om zo de juiste informatie te kunnen geven. Er moet inzicht worden gegeven en bewustzijn worden gecreëerd. Duurzaam werken doe je uiteindelijk met het hele team. Stel als bedrijf duurzaamheidsdoelen op en laat medewerkers meedenken over de uitvoering ervan. Ze zullen zich betrokken voelen en het goede voorbeeld geven aan anderen.

Financiële voordelen

Niet alleen op de werkvloer kan je als werkgever duurzaamheid stimuleren bij je personeel, ook thuis kunnen ze vast en zeker duurzamer gaan leven. Veel mensen weten niet wat duurzaam leven kan betekenen voor hun portemonnee. We nemen als voorbeeld zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze ons op? Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering. Maar mensen zullen merken dat de energierekening direct een stuk lager wordt en uiteindelijk zal de investering terugverdient worden. Zonnepanelen zijn en blijven in de toekomst een goede investering. Mensen zijn vaak niet goed geïnformeerd of beseffen dit niet altijd en zien de hoge kosten van zonnepanelen als een belemmering, waardoor ze afzien van de aanschaf ervan. Overigens hoeft er niet altijd geïnvesteerd te worden om duurzaam te kunnen leven. Ook door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of door wat minder lang te douchen, ga je duurzamer leven. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Duurzame alternatieven

Als werkgever kan je duurzame alternatieven aanschaffen en zo een inspiratiebron zijn voor medewerkers. Plastic afval is een bekend en groot milieuprobleem. Overal wordt er gebruik gemaakt van plastic. Denk aan plastic zakjes voor de boterhammen, verpakkingsmateriaal en plastic wegwerpflesjes die we meenemen naar ons werk. Veel van het plastic afval belandt in de natuur. Plastic staat symbool voor milieuvervuiling en er is dan ook veel vraag naar duurzame alternatieven. Zo kiezen veel bedrijven ervoor om draagtassen en drinkflessen in te zetten. Deze duurzame producten kunnen zelfs naar wens ontworpen worden om er zo je eigen draai aan te geven. Denk aan draagtassen bedrukken met een naam of logo. Ook andere milieubewuste artikelen zoals biologisch afbreekbare pennen kunnen binnen het bedrijf aangeschaft worden. Laat eco pennen bedrukken en inspireer je personeel.