Als werkgever zit je er natuurlijk niet op te wachten dat je kampt met ziekteverzuim op de werkvloer. Toch kun je hier bijna niet omheen, aangezien het iedereen kan overkomen. Als iemand ziek wordt, is het belangrijk dat je investeert in het re-integratietraject. Hoe je dit traject kunt oppakken als werkgever, zetten we hieronder voor je op een rij.
1. Schakel hulp in
Stel je voor: je krijgt een berichtje van een werknemer die zich ziek meldt, en later blijkt dat dit nog wel een enige tijd gaat duren. Wellicht is dit de eerste keer dat je voor zo’n situatie staat: hoe zorg je er dan voor dat alles via de juiste weg wordt opgepakt en wordt geregeld? Wellicht kan het zijn dat jouw werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, wanneer deze persoon tijdelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard. Het is met dit nieuws logisch dat je dan met de handen in het haar zit.
In dit geval kan het prettig zijn om te weten dat je een hulplijn kunt inschakelen. Zo kun je hulp inschakelen van een organisatie die expert is op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan Acture: deze organisatie kan jou meer vertellen over het hele re-integratietraject en ook hoe het zit met eventuele uitkeringen. Zo weet je zeker dat jouw zieke werknemer op de juiste manier wordt opgevangen.
2. Blijf praten met de werknemer en de bedrijfsarts
Tijdens het re-integratietraject is het belangrijk dat je blijft praten met jouw zieke werknemer. Het is namelijk ook belangrijk om te luisteren naar zijn of haar wensen. Wanneer hij of zij aangeeft om rustig aan te doen, blijf het dan ook rustig aan doen. Daarnaast kun je de werknemer ook eens uitnodigen voor een kopje koffie op de werkvloer, zodat de werknemer wel onder de collega’s blijft komen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de werknemer dit ziet zitten.
Het is ook belangrijk om tijdens dit traject de bedrijfsarts in te schakelen. De bedrijfsarts voert checks uit bij jouw werknemer en deze arts geeft aan of jouw werknemer al in staat is om een aantal uren te werken, of nog niet. Het is belangrijk om ook als werkgever te blijven communiceren met de bedrijfsarts, zodat jullie beide op de hoogte worden gehouden van wat zich speelt rondom de zieke werknemer en hoe jullie het re-integratietraject het beste kunnen aanpakken.
3. Zorg ervoor dat je niet pusht
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je werknemer niet pusht om weer aan het werk te gaan. Het is balen voor jou als werkgever dat er iemand uitvalt, maar jouw werknemer baalt er waarschijnlijk net zo hard van dat hij of zij niet aan het werk kan. Zorg er daarom voor dat jouw werknemer alle rust krijgt om te kunnen herstellen, zonder enige druk. Jouw werknemer moet namelijk weer honderd traject hersteld zijn om weer aan het werk te kunnen gaan. Alleen op deze manier kan de werknemer weer met volle energie, motivatie én kracht aan het werk.
4. Ga samen op zoek naar een oplossing
Het kan zijn dat jouw werknemer is uitgevallen door bijvoorbeeld een burn-out. Het is in dit soort gevallen belangrijk om te voorkomen dat jouw werknemer dezelfde klachten ervaart en opnieuw thuis komt te zitten. Het is daarom goed om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Wellicht was de werkdruk veel te hoog volgens de werknemer, of nam de werknemer te veel hooi op de vork. In dit soort gevallen is het belangrijk om als werkgever tot actie over te gaan een naar een oplossing te zoeken die bij beide partijen past. Ook kunnen jullie nadenken over hoe de werknemer weer rustig het werk kan oppakken, door bijvoorbeeld eerst een paar uur te gaan werken en dit langzamerhand op te schalen.