Factoring is binnen de ondernemersbranche allang geen onbekend begrip meer. De laatste jaren wint factoring ook aan steeds meer populariteit. Bijvoorbeeld vanwege het gebruiksgemak en de lage drempel om in te stappen. Dit geldt voor zowel zelfstandigen als voor het MKB segment. Factoring komt er in het kort op neer dat je snel over jouw factuurbedrag beschikt. Je hebt uiteraard ook recht op dit bedrag, maar het verschil is dat je nu niet langer hoeft te wachten tot de betalingstermijn is verstreken. 

Wachten is niet meer van deze tijd

En als we ergens toch iets minder goed in zijn in dit kikkerlandje is het wel geduld hebben. We leven nu eenmaal in een 24-uurseconomie waarbij we gewend zijn aan snelheid. En met behulp van factoring beschik je in de praktijk binnen 24 uur over je factuurbedrag. Dit biedt een uitkomst, waardoor je verder kunt met je bedrijfsvoering. Zonder dat je hoeft te wachten op inkomsten. Dit is een van de belangrijkste redenen om als mkb’er te kiezen voor factoring.

Factoring biedt ondernemers steun, ook tijdens de coronaperiode 

Vorig jaar in maart, met de eerste lockdown, voelden veel ondernemers en MKB-bedrijven de bui al hangen. Daarbij was het natuurlijk van belang om openstaande facturen terugbetaald te krijgen. Naast het ontvangen van NOW-steun heeft factoring ook bijgedragen om de ‘figuurlijke’ klappen op te vangen. Juist in tijden van corona zorgt factoring ervoor dat bedrijven zo hun hoofd boven water kunnen houden en draagt op een positieve manier bij aan de bedrijfsvoering. 

Natuurlijk zijn er ook mensen die onzeker en terughoudend tegenover het begrip factoring staan. Er staan wel kosten tegenover. De kosten voor factoring betreft een klein percentage wat je op basis van je factuur afdraagt aan het factoringbedrijf. Het percentage is op basis van het factuurbedrag. Voordat je een daadwerkelijke aanvraag indient is het ook mogelijk om vooraf een indicatieve offerte op te vragen. Zo weet je van tevoren wat de mogelijkheden voor jouw onderneming zijn.

Wat zijn de voordelen van factoring?

De meeste factoringbedrijven bieden American factoring aan. Je kunt binnen factoring twee vormen onderscheiden: American factoring en traditionele factoring. Bij traditionele factoring geef je je gehele facturatie uit handen aan het factoringbedrijf. Bij American factoring ben je niet verplicht om alle facturen onder te brengen bij het factoringbedrijf. De voordelen van (American) factoring op een rij:

  • Directe uitbetaling
  • Mogelijk vanaf één factuur
  • Debiteurenbeheer
  • Faillissementsrisico
  • Geen minimale omzeteisen

Als je aanvraag is goedgekeurd heb je binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening staan. Het factoringbedrijf neemt de betalingstermijn van je over en je klant betaalt aan het factoringbedrijf. Waar je bij traditionele factoring gelijk je administratie uit handen geeft, kies je bij American factoring hoeveel facturen je uit handen geeft aan het factoringbedrijf. Zo houd je de controle en kun je gebruik maken van een flexibele dienstverlening. 

Naast het feit dat je snel over het bedrag beschikt neemt het factoringbedrijf ook het debiteurenbeheer en faillissementsrisico van je over. Heel voordelig, want zo hoef je niet langer na te denken over je facturatie en debiteurenbeheer. Als je opdrachtgever de betalingstermijn overschrijdt, gaat het factoringbedrijf het debiteurenbeheer uitvoeren. En last, but not least.. Er zitten geen minimale omzeteisen aan verbonden.