In veel bedrijven is de interne logistiek verouderd, terwijl automatisering juist daar veel verbetering kan aanbrengen. Orderpicking en zorgen dat een pakje van de ene plek op de andere komt is nu intern vaak nog handwerk. Dat kan beter. We spraken met Chantal Ledoux, algemeen directeur van Boa Concept.

Een verouderde interne logistiek: kunt u aangeven wat u zoal in de praktijk tegenkomt?

“Veel zaken in de interne logistiek, of het nu gaat om fulfilment, shipping of packing, gebeuren nog op de traditionele manier: met de hand. Dat vraagt om veel personeel en het kost veel tijd om pakketten van de ene plaats op de andere te krijgen. Het is behoorlijk inefficiënt, maar toch zien we dat veel bedrijven nog op deze manier werken.”

Wat zijn de consequenties van deze werkwijze?

“Tijd is geld: het is belangrijk om tijd waarin een product bij de eindgebruiker wordt afgeleverd zo veel mogelijk terug te dringen. In de interne logistiek kan dat door pakketten automatisch van het ene naar het andere werkstation te vervoeren. Door interne logistieke processen zoveel mogelijk te stroomlijnen, kan een bedrijf een aanzienlijk concurrentievoordeel halen.”

Op welke manier kan uw innovatie daarbij de helpende hand bieden?

“Plug-and-Carry zijn als het ware intelligente transportbanden, die modulair opgebouwd worden. Het is als Lego, dat je makkelijk kunt monteren en demonteren in delen en eindeloos kunt hergebruiken. Daardoor zijn de montagekosten ook een stuk lager dan gebruikelijk en de initiële montage an sich is sneller. De modules zelf zijn van tevoren bekabeld en getest. Doordat de Plug-and-Carry snel is te monteren en demonteren, zijn pieken en dalen in de activiteit snel en eenvoudig op te vangen. Het is een zeer flexibel systeem, de lay-out kan makkelijk aangepast worden om de beste manier te vinden.”

Wat maakt dit systeem intelligent?

“Verschillende lijnen van de Plug-and- Carry communiceren met elkaar en met het Warehouse Control System (WCS), waar de supervisor alles in de gaten houdt. Ook kan de snelheid waarmee een pakje wordt vervoerd, verminderd worden. In geval van opstoppingen kan de snelheid aangepast worden. De monitoring wordt verzorgd door geïntegreerde elektronische kaarten en de configuratie van de verschillende lijnen wordt gedaan door simpele herkenning via het WCS. De intelligentie is dus belangrijk voor zaken als snelheid en optimalisatie van het hele systeem.”

Hoe is het gesteld met het onderhoud?

“Het onderhoud kan vrij eenvoudig intern gedaan worden. Ook al omdat de Plug-and-Carry modulair is opgebouwd, is een eventueel probleem makkelijk op te sporen. Het onderdeel kan snel worden vervangen, zodat er weinig tijd door storingen verloren gaat. Met een kleine training kan een onderhoudsmonteur prima uit de voeten.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid in het systeem?

“Zoals gezegd kan de Plug-and-Carry snel en eenvoudig gemonteerd en gedemonteerd worden en kan daardoor prima hergebruikt worden, ook op een nieuwe locatie. Op die manier is het een zeer duurzame investering. Bovendien is het systeem 100 procent elektrisch.”

Wat zijn de ervaringen van bedrijven die het systeem reeds gebruiken?

“Zij zijn met name zeer tevreden over het gemak en de snelheid waarmee modificaties gedaan kunnen worden, om uit te breiden of te verplaatsen.”