Grondstoffen worden schaarser. Maar de vraag naar producten neemt toe. Dat kun je ontkennen, of je doet er iets aan. Martin Havik kiest voor het laatste. Als wielrenner hield Havik, Gerry Knetemann uit de wind en hielp hem met het Nationale Team om wereldkampioen te worden.

Nu zit hij in de kopploeg van de circulaire textiel met zijn REMO team. Een track and trace systeem en keurmerk dat ontstaan is vanuit de branche. Het overzicht van de gehele circulaire textiel is de kracht van REMO.

Textielrecycling

In zijn laatste jaar als beroepswielrenner was Havik in dienst bij Francesco Moser in Italië, en als team won Moser de Giro ‘d Italia. Martin bleef daarna in Italië wonen. Hij bouwde een succesvolle carrière op in de kledingindustrie vanuit Prato, de beroemde Italiaanse textielstad waar van oudsher wol wordt gerecycled.

Hier leerde Havik van dichtbij hoe de hazen lopen als het gaat om textielrecycling. Van ophalen en sorteren, versnipperen en ontrafelen, spinnen, weven tot weer confectioneren.

De schakels in de waardeketen van traditioneel textiel werken als alleenstaande eilandjes. Er zijn maar een paar bedrijven ter wereld die gerecyclede garens van oude kleding kunnen spinnen. REMO weet ze te vinden en te verbinden met andere bedrijven tot nieuwe waardeketens.

Zichtbaar label

Zichtbaarheid creëert REMO met de REMOkey. Een label waarop duidelijk staat hoeveel procent van het product, halffabricaat of eindproduct, gerecycled is en wat de milieuwinst is. Hierdoor wordt het duidelijk voor mensen dat het zin heeft om kleding te recyclen en gerecycled textiel te kopen. Dat geldt ook voor de hotel-, werk-kleding- en wasserijbranche.

En eigenlijk voor alle bedrijven in de ge-hele keten zoals Frankenhuis vervezelaar- Recover Spinner-Schijvens/Havep/Cross-hatch Confectie. En toonaangevende nieuwe merken zoals MudJeans en BlueLoop.. In Share-board verbindt REMO de spelers van de nieuwe circulaire textielketens.

Door de beveiligings- en integriteitsvoorzieningen van Share-board is de informatievoorziening van de totale footprint-reductie van elke eindproduct volledig traceerbaar. Kortom: een label dat in kleding genaaid wordt, waarmee de gerecyclede materialen door de hele keten tot en met het eindproduct te volgen zijn.

 

remokey share-board